Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vyskeř (obec) [34898]



Obec Vyskeř se nachází na úpatí čedičového vrchu v Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Na vrchu kopce vysokého 464 metrů nad mořem stojí kaple sv. Anny z roku 1830.

 Dominantní je i kostel Nanebevzetí Panny Marie, jehož dnešní podoba pochází z počátku 20. století, a dřevěná zvonice z r. 1504. Zástavbu obce tvoří převážně rodinné domky, z nichž některé, vzhledem k úbytku obyvatel, slouží již jen k rekreaci. Stav obyvatel na počátku 20. století byl 1030 osob. Současný počet obyvatel je kolem 360.

První zmínky o obci pocházejí z 12. století. Původní obyvatelé vyznávali pohanské bohy. Dokladem toho jsou názvy některých osad a míst v okolí, např. Babiny, Neveselec, Radeč. O této době svědčí i nálezy z roku 1894 - pohanské pohřebiště, zbytky popelnic a srp. Obyvatelé obce přijali později křesťantví. Jejich zaměstnáním bylo prvaděpodobně pálení dřevěného uhlí, dále hospodářství a chov dobytka. Od toho pochází i jedno z možných vysvětlení názvu obce - množství kouřících milířů - viz kouř. Není pochyb, že osada je slovanského původu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vyskeř (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)