Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Želeč (obec) [34828]



Obec Želeč se nachází přibližně 20 km jižně od Prostějova. Rozkládá se v mělké terénní prohlubni protilehlých jižních a severních svahů a přirozeně kopíruje mírně zvlněný terén.

Historické jádro obce tvoří protáhlá široká ulicová náves s dominantou kostela sv. Bartoloměje. Náves je ukončena na severozápadě shlukem domků, na východní straně areálem statku s památkově chráněnou sýpkou a poklonou sv. J.Nepomuckého. Prostor návsi je vymezen řadovou zástavbou původních zemědělských usedlostí s nadměrnými zahradami a je vyplněn zelenými plochami s bohatou lipovou alejí. Obec se postupně rozvíjela obestavování komunikací směre k východním, kde končí hřbitovem, západním podél silnice k Brodku u Prostějova a místních komunikací k bývalému lomu a k nynějšímu sportovnímu areálu. Nejnovější zástavba se nachází podél původní záhumenní cesty na severním okraji. Nejsevernější výběžek z.ú. obce - Hliník - tvoří shluk malých rodinných domků s malými pozemky velmi špatné stavební lokality.
Na obytné území navazuje na jižní straně areál zemědělské výroby (dříve ZD), jehož součástí byl i původní statek, jehož objekty i s navazujícími pozemky byly vráceny v rámci restitučních nároků původním majitelům.
Zařízení občanského vybavení je soustředěno v centru návesního prostoru. Sportovně rekreační areál i s koupalištěm se nachází na západním okraji zastavěného území obce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Radimovice u Želče (obec) Tábor
obec, osada Želeč (obec) Tábor
obec, osada Želeč (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)