Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Žárovice (obec) [34821]



Obec pod lesním hvozdem při říčce Okluce, asi 2 km východně od Plumlova.

První písemná zmínka pochází již z r.1078, tehdy je obec jmenována Sarowicze. Název obce je pravděpodobně odvozen z osobního jména Žár. R.1131 je ves nazvána Strouce a patří olomoucké kapitule sv.Václava. R.1325 dal tuto ves český král Jan Lucemburský Vokovi z Kravař a od té doby sdílela osudy plumlovského panství. Od 15.stol. je obec zvána Žárovice.

Od r.1980 jsou Žárovice místní částí města Plumlov. U obce jsou přírodní parky Pavlečkova skála, Kozí Horka a Hamerská stráň.

Území kolem Žárovic je bohaté na archeologické nálezy. Bylo tu nalezeno četné množství bronzových předmětů z doby keltského osídlení - např.sklad bronzových nástrojů nalezen Pod Šindelkovou skálou, či bronzové poprsí se závěsnými kroužky. Byl zde nalezen i paleolitický úštěp pazourku, či kamenný srp.

Směrem k obci Vícov, leží hradiště zvané Brněnka. Je ohraničeno dvěma valy. Jde se-li od Žárovic, přejde se první válek, pak následuje větší. Oba jsou naneseny hlínou a kamenem. Vnější val je proražen a vede jím cesta do Bousína. Proražené místo se nazývá Přední vrata a vnitřní proražený val pak Zadní vrata. V listině z r.1391 vyznačili hranice svého panství Kravařové a tyto průkopy byly nazývány Oberskými vraty. Západně asi 1 km od obce v Žbánovském žlebu, bylo zjištěno další hradiště, na kterém začíná archeologický výzkum. Jeho poloha leží ve vojenském prostoru, a tak výzkum je zatím dosti problematický.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Žárovice (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)