Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Šubířov (obec) [34786]



Západně 6 km od Konice leží obec Šubířov. Je to jedna z nejvýše položených obcí Drahanské vrchoviny. Nadmořská výška činí 597 m n.m..

Jméno obce pochází od svého zakladatele Františka Michala Šubíři z Chobyně (1680-1738). Byl to brněnský právník a olomoucký hejtman, nejvyšší moravský zemský sudí, tajný císařský rada. V erbu měl ve stříbrném poli tři příčné pruhy s klenotem, na koruně zelený strom. U Slámové louže nechal postavit domky, dvůr, hospodu a kostel. Nastěhoval tu několik rodin z Jaroměři a nechal zde porážet dřevo pro vysokou pec a pražírnu u Jesence. Zprvu se zvala Nová vesnice u Jaroměřic, pak Chobynií, r.1718 je uvedena Schubirzhoff-Dvůr Šubířov, 1818 Schubirschow a od r.1870 Šubířov. Dalšimi majiteli obce byli r.1738 František Xaver Antonín Šubíř z Chobyně. R.1756 velkoopatovický hrabě Karel Otto Salm a později jeho dědicové. V r.1938 se obec stala součástí Sudet, přestože se k německé národnosti hlásilo jen deset obyvatel.

Mezi památky v obci patří kostel Panny Marie Bolestné, fara a pomník padlým. V okolí je několik přírodních zajímavostí - PP Skřípovský mokřad se Slámovou louží, PP Durana.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Šubířov (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)