Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Prostějov » hrad, zámek, tvrz » Stražisko (zřícenina hradu)

Stražisko (zřícenina hradu) [34781]


    další pojmenování: Grünberg, Krumperk, Strážiště, Kostel sv. Andělů Strážců

Nad vesnicí Stražiskem, na dominantním kopci v údolí, stával významný středověký hrad. Dnes na jeho místě stojí barokní kostel Andělů Strážců.

Hrad Grünberg (Zelená hora) střežil obchodní stezku ze střední Moravy do Čech. Vznikl zřejmě v druhé pol. 13.století. Prvním známým vlastníkem byl Adam z Konice, který se pak po hradu i psal. První zpráva tak nese letopočet 1326. Vlastnictví hradu se změnilo roku 1379, kdy dědic Sulík z Konice podstoupil hrad a část svého panství Ješkovi Kropáčovi z Holštejna. Roku 1386 získal hrad rod z Cimburka. Při válce markrabat stál člen rodu Matouš na straně Jošta a Grünberg byl tak důležitou základnou v bojích v okolí. V roce 1434 dědicové hrad prodali pánům ze Švábenic. V jejich vlastnictví byl hrad do roku 1590. Osudným okamžikem se stalo období česko-uherských válek koncem 15.století. Tehdy Švábeničtí hrad propůjčili synovi krále Jiřího z Poděbrad Viktorínovi, jako jeden z opěrných bodů proti králi Matyášovi. Po válečných událostech hrad zcela zpustl. Při prodeji hradu a vsi roku 1590 Janu Drahanovskému ze Stvolové byl v žalostném stavu. Jako pustý se nadále uváděl v dalších prodejích.

Naprostý konec Grünbergu nastal ve 20..letech 18.století. Tehdy byly jeho zbytky rozebrány a použity ke stavbě kostela sv.Andělů Strážců na jeho místě. Z hradu tak zbylo jen pár nerovností, snad část původní cesty a příkopů. Hradní kopec byl nazván Kalvárií, byla vybudována Křížová cesta a Lurdská jeskyně. Severní část pak zaujímá hřbitov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)