Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hluchov (obec) [34687]



Obec Hluchov leží na jižním okraji Zábřežské vrchoviny okrsku Přemyslovické vrchoviny, v přechodovém území mezi Hornomoravským úvalem a Českomoravskou vrchovinou, západně od výrazné etnografické oblasti ústřední Hané. Jedná se o pahorkatinu tvořící pruh nižšího terénu v pokračování tektonické sníženiny Prostějovské kotliny. V řešeném území plochý terén pozvolna stoupá zhruba od východu k západu. Nejvyšším bodem je zde kóta 424m.n.m. na severozápadě. Jižní hranici řešeného území tvoří široká niva Romže.

Hluchov leží na průjezdní silnici z Prostějova do Konice, na náhorní plošině a tvoří ulicovku od níž odbočuje severovýchodním směrem z obce silnice k Čechám pod Kosířem a jižním směrem k Běleckému mlýnu. V jižní části obce bývá osamocená skupina domků nazývána Florianov, později Na kopci. V současnosti je tato část již propojena s vlastní zástavbou Hluchova. V jihovýchodní části údolí říčky Romže se nachází bývalý hluchovský mlýn. V severní části nivy a na jejích svazích vzniklo v minulosti několik rekreačních lokalit. Na západní okraji katastrálního území leží izolovaný samota bývalého zemědělského dvora zvaná Zámeček.

 

Jádro zástavby obce tvoří  návesní ulicovka, sledující hlavní cestu. Zástavba obce si dodnes uchovává kompaktní charakter, typický pro původní zástavbu s částečně zachovaným souborem hospodářských staveb v zadních částech parcel domů. V průběhu vývoje obce se však zástavba přelila za hranici původní zástavby, kde byla vystavěna řada nových objektů, zároveň také došlo k propojení bývalého Floriánova s Hluchovem.

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Hluchov (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)