Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hamry (osada) [34681]



Obec Hamry ležící na úpatí Drahanské vrchoviny v údolí říčky Okluky (Hloučely), asi 3 km od Plumlova, pod který od roku 1980 správně spadá.V l.1942-43 byla vesnice vysídlena, protože se ocitla v germanizačním pásmu. V sousedství obce se nachází vojenský prostor se střelnicí a v obci samotné je velký sklad civilní obrany. Dnes patří mezi rekreační oblasti okresu a svými chalupami a chatami je stále vyhledávanější. U obce leží dva rybníky s výskytem vzácných živočichů.

Obec vznikla kolem r.1535 a první zmínka je z r.1590. Název obce pochází od železných pecí - hamrů. V nedalekém Repešském žlebě se totiž těžila a zpracovávala od nejstarších dob železná ruda. Hamry založili Pernštejnové, rudu dováželi i z Konicka, ale protože provoz nebyl ekonomický, byla práce brzy zrušena. Nad obcí se též lámala břidlice.

Rodákem obce je novinář a spisovatel František Sekanina -1875-1958. Nedaleko jsou přírodní rezervace Horka a Hamerská stráň s teplomilnou květenou. Západním směrem od obce v lesích mezi Žbánovským a Repešským žlebem bylo nedávno objeveno starověké hradiště (dnes zkoumáno). Též se zde proti proudu Okluky nacházejí zbytky tzv.Ježova hradu - hradu Vícov, ze 14.stol.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Velké Hamry (město) Jablonec nad Nisou
obec, osada Hamry (obec) Klatovy
obec, osada Staré Hamry (obec) Frýdek-Místek
obec, osada Kryštofovy Hamry (obec) Chomutov
obec, osada Hamry (obec) Chrudim
obec, osada Nové Hamry (obec) Karlovy Vary
obec, osada Hamry nad Sázavou (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada České Hamry (osada) Chomutov
obec, osada Hamry (osada) Prostějov
obec, osada Svobodné Hamry (osada) Chrudim



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)