Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Vyškov » hrad, zámek, tvrz » Starý Plumlov (zřícenina hradu)

Starý Plumlov (zřícenina hradu) [34672]


    další pojmenování: Drahany, Drahaus

V dnes nepřístupném vojenském prostoru, asi 2,5 km severovýchodně od městyse Drahany, jsou skromné pozůstatky menšího hradu. Patrně byl nedokončený a neměl dlouhého trvání. Zaujal strategickou polohu nad Drahanským žlebem, kudy vedla jedna z tras obchodní cesty na Drahansko. Hrad měl podobu nepravidelného obdélníku se zaoblenou východní stranou. Hrad byl obehnán valy a příkopy. Jádro mělo velikost zhruba 60x40m. V čele hradu stála okrouhlá věž. Zajímavostí je zjištění, že hrad byl pravděpodobně obléhán.

Jméno hradu Starý Plumlov je umělé. V písemnostech se nikde tento název neuvádí. Sídlo souvisí s kolonizováním Drahanské vrchoviny a vznáší mnoho otazníků. Dodnes není známo, kdo zdejší kraj kolonizoval. Jméno Drahany je patrně odvozeno z osobního jména Drahan. Ví se jen, že roku 1320 prodával král Jan Vokovi z Kravař zboží hradu Plumlova, městečko a hrad Drahuš. Drahany, ale bez hradu byly součástí plumlovského panství při všech dalších výčtech. Je pravděpodobné, že podle zápisu ve Zbraslavské kronice, kde se píše o dobytí hradu Drahaus v roce 1312 na Fridušovi z Linavy, se patrně jedná o hrad Drahuš u Lipníku.

Archeologický výzkum zjistil osídlení na konci 13. a v první čtvrtině 14.století. Bylo zjištěno i obléhání hradu, což vede k nejasnostem k již popsaným válečným událostem. Hrad pravděpodobně založil Mikuláš Opavský, nebo někdo jím pověřený. Po prodeji snad poničeného a nedostavěného hradu, bylo odlehlé a málo výstavné sídlo asi ponecháno svému osudu.

 




(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)