Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vícov (obec) [34649]



Obec se rozkládá na úpatí Drahanské vrchoviny nedaloko malého  města Plumlov. Původně se obec jmenovala Wiczaw a první zmínka o ní je z r.1358, kdy se objevuje v souvislosti s majetkem Henzlína z Vícova. Později ves patřila pánům z Boskovic. R.1384 se stal majitelem části vsi Ješek Puška z Kunštátu. V dalším období se majitelé druhého dílu často měnili, až v r.1512 se Vícov dostal do Plumlovského panství a sdílel s ním stejné osudy. Při velkém požáru r.1837 téměř celý vyhořel.

Největší tragedii zažil Vícov v roce 1945. Tehdy zde podnapilí partyzáni nesmyslně přepadli německou kolonu. Za deset zastřelených němců zraněný velitel odvezl deset vícovských mužů. Ti byli popraveni u obce Suchý, kde jejich těla objevili po válce.

v obci je kostel sv.Floriána, barokní boží muka a nedaleko v lesích zbytky Ježova hradu. U obce byly zaznamenány četné archeologické nálezy - např. z ml.doby kamenné (pazourky, škrabadla, mlýnek), či doby bronzové (pohřebiště, sekery, meče). Východně u obce v lokalitě Skrhovy stávala středověká ves Skyhrov.  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Věcov (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Vícov (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)