Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Stražisko (obec) [34625]



Obec na říčce Romži, asi 6 km jihovýchodně od Konice. Dnes je Stražisko významná rekreační oblast.

Dominantou obce a celého protáhlého údolí, je kostel sv.Andělů Strážných. Stojí na zbytcích hradu Grünbergu (česky Zelená hora) - lidově Krumperku, střežícího obchodní stezku z Olomouce k Úsobrnu. Pod hradem vznikla vesnice a sdílela jeho osudy. Po válečných událostech byl hrad roku 1559 opuštěn. Vesnice byla znovu osazena roku 1590, ale hrad zůstal již pustý.

Začátkem 17.stol.patřila ves Mošnovským z Moravčína. R.1609 koupil stražiský statek Bohuš Kokorský z Kokor, r.1612 Havel Kurovský z Vrchlabí. R.1619 vlastnili Stražisko Kobylkové z Kobylího. Po nich Petřvaldští z Petřvaldu, olomoucký kanovník Baltazar hrabě z Lilie, Waderborn z Dundy, Grysl z Gryslau, hrabě Rabatt a další. Koncem 17.stol. byl statek spojen s panstvím konickým. R.1699 ho koupil klášter Hradisko u Olomouce. Premonstrátský opat Norbert Želecký z Počenic dal pravděpodobně r.1728 na místě bývalého hradu zbudovat kapli a kopec nazval Kalvárií. Jeho cestu lemuje Křížová cesta.

Obec je vyhlášenou rekreační oblastí. Ta začala již v prvorepublikové době, kdy zde továrníci budovali svá letoviska. V r.1970 zde již bylo postaveno 120 chat. V obci slouží rekreantům areál koupaliště. V minulosti zde býval letní tábor Červeného kříže a odpočíval tu např. známý herec Ladislav Pešek. K obci patří i vesnice Maleny a Růžov.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Stražisko (obec) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)