Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Chomutov » kostel, kaple, synagoga » Kostel - Kněžice (kostel)

Kostel - Kněžice (kostel) [34447]



V meziválečném období se na místě duchovního správce v Kněžicích a ve farnosti vystřídalo několik kněží. Po Františku Hálovi, jenž odešel v r. 1921 do Kobeřic u Slavkova, přišel z Měřína František Šváb, rodák z Bořitova. Předním ještě působil krátce ve farnosti jako administrátor P. Jiří Fiala z Brtnice, jenž do Kněžic dojížděl. Farář František Šváb, který měl velké zásluhy o stavbu katolického domu a organizoval také v Čs. Orlu místní mládež, zde působil do r. 1934, kdy odešel do Troubska. Po něm přišel František Heyduk, rodák z Třebovic ve Slezsku, jenž zde pobyl jako administrátor jen dva roky do r. 1936. Vystřídal jej na krátký čas Josef Hlaváč, jenž v červenci 1936 odešel do Nových Sadů a po něm se stal kněžickým administrátorem nejprve od 1. ledna 1938 P. Antonín Šula, dosavadní kooperátor v Jevišovicích, a po něm od 1. března administrátorem a od 1. června 1938 farářem Antonín Chroust. Časté střídání na kněžické faře v letech 1934 až 1938 vzbudilo nelibost farníků, až nástupem faráře Chrousta se v tomto směru situace uklidnila.

V kněžickém kostele bylo třeba nejprve zahladit rány, které mu způsobila válka. Protože řídící učitel Večeřa se vzdal místa regenschoriho v kněžickém kostele a zpočátku nebyla za něj náhrada, nehrálo se počátkem r. 1919 v kostele na varhany. Na tento nástroj pak farář Hála začal učit nadaného mladíka z Vísky Josefa Plavce. Když pak ten musel nastoupit vojenskou službu, stal se varhaníkem v kostele místní poštmistr Josef Ondráček.

V r. 1922 byly k varhanám zakoupeny nové píšťaly náhradou za rekvírované v době války a varhany byly také opraveny firmou Mudroch v Tišnově za 2900 Kč.

V r. 1923 začala ve farnosti sbírka na zakoupení nových zvonů a při první pochůzce bylo farářem Švábem sebráno 8000 Kč, v r. 1924 dosáhla sbírka výše již 35.969 Kč a o rok později byly zakoupeny 4 nové zvony ulité firmou Manoušek z Brna a dne 2. srpna 1925 byly slavnostně posvěceny a umístěny na věži farního kostela. Při této příležitosti byla také vyměněna podlaha na věži. Nákladem obce byly opraveny věžní hodiny v r. 1926 a zařízeny na bití, přerušené rekvizicí zvonů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)