Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » lyžařský vlek, snowpark » Lyžařský areál - Kouty (lyžařský areál)

Lyžařský areál - Kouty (lyžařský areál) [34431]




Skiareál Kouty je nové lyžařské středisko, které se nachází v chráněné krajinné oblasti Jeseníky, obci Loučná nad Desnou, místní části Kouty nad Desnou umístěné v 1100 m n.m.

Představujeme Vám největší skiareál na Moravě s první šestisedačkovou lanovkou v Česku.

Sjezdovky

Lanovka je schopna odbavit 3200 osob za hodinu, čas jízdy na vrchol sjezdovek je 6 min 48 sec.

Skiareál nabízí čtyři sjezdovky:

  • Hřebenovka: délka 2450 m, převýšení 500 m
  • U vrtulí: délka 650 m, převýšení 100 m
  • Medvědí: délka 2150 m, převýšení 500 m
  • K Snowparku: délka 410 m, převýšení 100 m

Celková plocha sjezdovek 25 ha.

Zajímavost o sjezdovkách:

Ski areál Kouty nabízí komfortní, bezpečné lyžování a k tomu nejdelší sjezdovku na Moravě. Nová modrá sjezdovka má délku 3050 m s převýšením 520 m nadchne hlavně rodiny s dětmi. Další dvě dvoukilometrové sjezdovky jsou členité s proměnlivým sklonem a převýšením také přes500 m. Zbývající dvě sjezdovky mají převýšení 100 m. Díky šířce přes 50 mnabízí sjezdovky dostatek místa pro širokou carvingovou stopu. Celková délka sjezdovek 11,5 km řadí areál Kouty mezi největší lyžaské středisko na Moravě.

Vlaková stanice přímo u areálu. 
Bezplatné parkování přímo v areálu s dostatečnou kapacitou.
Horní stanice lanovky - výchozí bod pro nově upravované běžecké trasy v bezproblémové nadmořské výšce 1100 - 1250 m (ideální sněhové podmínky), nádherné prostředí s možností návštěvy horní nádrže elektrárny Dlouhé Stráně
Koutecký les - celoročně provozovaný historický skanzen v areálu 

Sněhovou jistotu garantuje nejmodernější zasněžovací technika pokrývající všechny sjezdovky.
Ve středisku naleznete dětský park, pojízdný pás, snowpark, běžecké trasy, restaurace, prodejnu, půjčovnu, servis, testcentrum lyží a snowboardů, lyžařskou školu.
Komplexní služby umocňuje příjemné zázemí několika restaurací (1000 os./h) se slunnou terasou. 

Informace o výstavbě obřího lyžařského areálu v Koutech nad Desnou v Jeseníkách, kterému dominuje především první šestisedačková lanovka v České republice, neunikla asi nikomu. Prosadit výstavbu tohoto rozsáhlého areálu ovšem nebylo vůbec jednoduché, ba naopak, stálo jeho majitele a provozovatele mnoho let nervů, byrokracie a papírování. Záměr na vybudování velkého lyžařského areálu v Koutech nad Desnou na svahu Medvědí hory vzniknul již před osmi lety. Dlouhých 7 let pak ovšem trvalo, než investorská firma K3 Sport získala všechna potřebná povolení. Konečný projekt rozdělený do několika etap počítá s vybudováním 3 lanových drah a 4 lyžařských vleků o celkové přepravní kapacitě téměř 12 tisíc osob za hodinu a veškeré s lyžováním související infrastruktury. V první etapě bylo rozhodnuto vybudovat páteřní přepravní zařízení areálu a zároveň jeho největší chloubu a lákadlo - odpojitelnou šestisedačkovou lanovku Doppelmayr, první svého druhu v České republice a dále dva lyžařské vleky a 4 sjezdové tratě s minimální šířkou 50 metrů, z nichž nejdelší měří 2450 metrů. Celková kapacita přepravních zařízení bude již v první etapě činit úctyhodných 5600 osob za hodinu.
;;

V areálu se počítá i se dvěma restauracemi a rychlým občerstvením, slunnou terasou, stanicí horské služby, infocentrem, půjčovnou lyží a testcentrem, skiservisem, lyžařskou školou, snowparkem, dětským parkem s pojízdným pásem, sociálním zázemím, velkým záchytným parkovištěm, ale i s pódiem pro letní společenské a kulturní akce.
Výstavba první etapy byla zahájena na jaře 2009 a nový areál měl být původně uveden do provozu již v prosinci 2009. Při kácení stromů pro trasu lanovky a sjezdovky ovšem bohužel došlo k časovému skluzu, a tak bylo rozhodnuto realizovat v roce 2009 pouze stavební část lanovky a vleků a samotnou montáž technologií nechat až na rok 2010. Vzhledem k náročnému terénu byl nezbytným pomocníkem při výstavbě vrtulník Mi-8, tímto způsobem bylo usazeno jedenáct podpěr z celkových sedmnácti. Přepravní kapacita lanovky činí 3200 osob za hodinu a je nejvyšší nejen v České republice, ale podle dostupných informací také v zemích celého bývalého sovětského bloku. Rekordů v rámci České republiky má tato lanovka ovšem více - jmenujme například nejsilnější dopravní lano (47 mm) nebo nejvyšší výkon pohonu (632 kW). Třicet tun těžké a 4 kilometry dlouhé dopravní lano dodala švýcarská firma Fatzer. Komfort a bezpečnost lyžařů při nastupování zajišťuje nástupní pás. Areál se může pyšnit i nejmodernějším zasněžovacím systémem s třiceti děly, který bude schopný při nedostatku sněhu zasněžit sjezdovky za několik dnů.
Výhodou nového skiareálu je snadná dostupnost - středisko leží přímo na hlavním tahu z Šumperku do Jeseníku. Provoz střediska a šestisedačkové lanovky by měl být celoroční, v letní sezóně bude lanovka usnadňovat přístup k turistické cestě, která vede kolem větrných elektráren na Medvědí hoře až k horní nádrži přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. V dalších etapách se počítá s vybudováním dalších 2 čtyřsedačkových lanovek a dvou lyžařských vleků. Celkové náklady se již nyni vyšplhaly na 500 milionů korun, část nákladů pokryla dotace z Evropské unie. V budoucnu by měl tento areál hostit dokonce i závody světového poháru.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)