Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno-Veveří (městská část)

Brno-Veveří (městská část) [34369]



Veveří je místní část Brna a katastrální území o rozloze 197,58 ha. Rozkládá se na severu městské části Brno-střed, k níž náleží od 24. listopadu 1990.

Veveří sousedí přímo s historickým jádrem Brna. Jádrem je ulice Veveří, která dala tomuto území také jméno. Zástavbu tvoří několikapatrové historické domy a je zde celá řada reprezentativních domů, například honosné secesní obytné domy na Konečného náměstí, kterým dominuje domovní blok Tivoli na nároží Konečného náměstí a Jiráskovy třídy. Dominantou celé čtvrti jsou výškové administrativní budovy, nazývané "Brněnská Trojčata" na Šumavské ulici. Do tohoto katastrálního území náleží vrch Kraví hora na níž je Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka.
Jako samostatné katastrální území vzniklo Veveří při radikální druhé katastrální reformě Brna koncem 60. let. 20. století. 1. července 1979. Pak k němu byly připojeny také západní části katastrálních území Lužánky a Ponava. Od 24. listopadu 1990 je celé katastrální území Veveří součástí samosprávné městské části Brno-střed.

 

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno-Veveří (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)