Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lesná (městská čtvrť) [34367]



Lesná je brněnská čtvrť a katastrální území o rozloze 258,2 ha, které je od 24. listopadu 1990 součástí brněnské městské části Brno-sever.

Sídliště Lesná bylo vybudováno v průběhu 60. a 70. let 20. století. Je nejzdařilejším brněnským sídlištěm a díky své zeleni je jednou z nejatraktivnějších brněnských částí. Panelová zástavba je sice dominující, ale na svém okraji je lemována rodinnými domy. Uprostřed zástavby je lesopark. Často bývá toto sídliště přirovnáváno k finské Tapiole u Helsinek.

V roce 2004 bylo podán návrh, aby se Lesná stala městskou památkovou zónou, která by tento celek uchránila před další nekontrolovanou výstavbou.

Sídliště bylo vybudováno na pozemcích, které až do 60. let náležely ke katastrům Královo Pole, Husovice a Obřany. Od roku 1909 bylo v prostoru dnešního sídliště vojenské cvičiště. Po roce 1925 začala na jihozápadě dnešního katastru Lesné nouzová kolonie nazvaná "Divišova čtvrť". Ve stejné době vznikla na východě dnešní Lesné "Čtvrť Nade Mlýnem", která byla od 60. let rozšiřována. Mezi těmito sídelními celky bylo v letech 1962 až 1973 postaveno panelové sídliště podle projektu architektů Viktora Rudiše, Ivana Veselého a Františka Zounka.

 

Původně se toto území nazývalo "Za Tišnovkou", podle své polohy za takto nazývanou  železniční tratí. Svůj dnešní název získalo 24. března 1963. Jako důsledek radikální druhé katastrální reformy Brna z let 1966 až 1969 vzniklo roku 1969 nové katastrální území Lesná. Počátkem 70. let vznikla na východní straně Seifertovy ulice skupina rodinných domů, jihovýchodně od nich vzniklo menší nízkopodlažní sídliště Barvy.

V roce 1976 byla na jihu Lesné u silnice v Okružní ulici postavena podle projektu Viktora Rudiše sportovní hala s bazénem a tělocvičnou. V dubnu 1997 se započalo podle projektu Ing. arch. Miroslava Kolofíka s výstavbou moderního bytového komplexu Majdalenky I. na severu Lesné při severní straně Okružní ulice, dokončeného v prosinci 2000. V roce 2010 byla zahájena výstavba dalšího bytového komplexu s názvem Nové Majdalenky, který na předchozí výstavbu volně navazuje.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lesná (obec) Tachov
obec, osada Lesná (obec) Pelhřimov
obec, osada Lesná (obec) Třebíč
obec, osada Lešná (obec) Vsetín
obec, osada Lesná (obec) Znojmo
obec, osada Lesná (městská čtvrť) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)