Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bezděkov (obec) [3436]



Obec Bezděkov leží v předhůří Šumavy, cca. 5km jihozápadně od města Klatovy v malebné krajině údolí řeky Úhlavy na dohled od majestátných šumavských hor. Obcí prochází železniční trať Plzeň - Železná Ruda.

První zmínka o Bezděkovu je již ve 13. stol. z roku 1331 a jeho prvním známým majitelem byl Elblin z Bezděkova po jehož smrti přešel do majetku Jana Lucemburského a ten jej daroval Petrovi z Rožmberka. Je předpoklad, že gotická tvrz v Bezděkově byla založena již ve 14. stol. Z majitelů ve 14. století jsou zmiňováni jen Jan z Bezděkova a Jan Bohuchval z Hrádku, který statek držel až do roku 1414.
Koncem 1. poloviny 15. stol. se majitelem statku stal Racek Chlévec z Malšína a v té době, přesně v noci z 19. na 20. května 1450 byla tvrz dobyta. Tvrz byla dobyta ještě v roce 1468. Toto obléhání a dobývání tvrz nepochybně poškodilo, byla však opravena. V 1. polovině 16. století tvrz sloužila již jen hospodářským účelům a postupně pustla. 
V roce 1555 ji jako pustou odkoupil Viktorin Pek z Římku a postupně tvrz obnovil. V té době byla tvrz tvořena velkou čtverhrannou věží a několika dalšími stavbami. Byla opevněna vodním příkopem a zdí. Za Viktorina byla tvrz upravena na renesanční sídlo, jehož podoba není přesně známa. Později se majitelé opět střídali. Z roku 1811 se dochovala kresba zachycující pohled na tvrz od severovýchodu zachycující velkou třípatrovou věž, krytou jehlancovou střechou s vikýři, obklopenou několika patrovými křídly seskupenými do nepravidelného šestiúhelníka. Vodní příkop, obklopující dříve tvrz, byl počátkem 19. stol. vysušen a změněn na zahradu.
Po roce 1820 získává panství Bezděkov František Korba z Weidenheimu a v držení tohoto rodu zůstal až do 20. stol. V polovině 19. stol. byla původní renesanční stavba přestavěna podle projektu architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna v novorománském resp. novogotickém stylu. Vznikl tak romantický zámek s cimbuřími a masivní hranolovou věží.

Pro svou polohu představuje pro cykloturisty Bezděkov ideální východisko pro poznávání krás Klatovska a Pošumavy i Šumavy.

Vlajka: modrý list s bílým kruhovým polem dole provázeným do oblouku pěti žlutými šesticípými hvězdami. V poli červená kvádrovaná věž s cimbuřím převýšená modrou šesticípou hvězdou. Poměr šířky k délce listu je 2 : 3.

Znak: v modrém štítě s černou čtvrtí se zlatou růží s červeným semeníkem šikmo postavený zlatý meč. Vše přeloženo stříbrným oválným štítkem s červenou kvádrovanou věží s cimbuřím, převýšenou modrou hvězdou. Štítek provázen dole doleva do oblouku pěti zlatými hvězdami.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Bezděkov (obec) Kladno
obec, osada Bezděkov (obec) Klatovy
obec, osada Bezděkov (obec) Rokycany
obec, osada Bezděkov (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Dolní Bezděkov (obec) Chrudim
obec, osada Bezděkov nad Metují (obec) Náchod
obec, osada Bezděkov (obec) Pardubice
obec, osada Bezděkov pod Třemšínem (obec) Příbram
obec, osada Bezděkov (osada) Olomouc
obec, osada Bezděkov (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)