Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Klatovy » rozhledna » Rozhledna Svatobor - Sušice (rozhledna)

Rozhledna Svatobor - Sušice (rozhledna) [34357]




Svatobor je zalesněný vrch nad Sušicí ležící 845 metrů nad mořem. Na vrcholu, opředeném mnoha pověstmi, mýtem pravěkého hradiště a obětiště, ke kterému vedl název vrchu a náhodně nalezený středověký svícen, považovaný za staroslovanského bůžka, začal v roce1893 Sušicský odbor KČT a okrašlovací spolek výstavbu rozhledny a turistické útulny. Do úžívání byla předána 8. září 1900.Vydržela až do 8. května 1934 kdy byla zchátralá rozhledna s útulnou zbořena a na jejím místě byla během tří měsíců postavena rozhledna nová otevřená 12. srpna 1934.

Likvidace staré rozhledny a výstavba nové rozhledny i chaty byla zadána sušickému staviteli Karlu Hourovi, jehož projekt prakticky kopíroval vzhled původní stavby.Celkový náklad tehdy činil 250 tisíc korun. Rozhledna je vysoká 31,6 metrů a na její vrchol vede 182 schodů. Odtud se vám naskytne pohled na hřebeny Plesné, Polední hory, Ždánidla a při dobré viditelnosti můžete spatřit i hřeben Boubína.

Na vrchol k rozhledně se lze dostat i automobilem. Cesta vede z obce Odolenov, kam lze zabočit ze silnice Sušice - Klatovy poblíž obce Hrádek. Pro pěší je nejlepší červeně značená stezka vedoucí z centra města (asi 3 km). Do Sušice je možno dostat se vlakem (žel. trať č. 185 Horažďovice předm. - Klatovy). Do centra vede od nádraží žlutá turistická stezka (asi 2,5 km. Do Sušice se lze dostat také autobusem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)