Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kladno » vrchol » Podlešínská skalní jehla (skála)

Podlešínská skalní jehla (skála) [34347]


    další pojmenování: [alt] Žiďák

Menhir - Podlešínská skalní jehla lidově nazývaná "Žiďák" byla vyhlášena v roce 1987 a nachází se u obce Podlešín v okrese Kladno, na okraji pole jihovýchodně od zmíněné vesnice, zhruba 700 m na východ od nádraží na souřadnicích 50.2196189N, 14.1656178E. Důvodem ochrany je výrazná izolovaná pískovcová skalní věž, vzdáleně připomínající přírodní výtvory známé z východočeských skalních měst.

Horninu, z níž je bizarně zvětralý útvar o výšce 8 metrů tvořen, představuje pískovec, přesněji řečeno ledecká arkóza svrchnokarbonského stáří.

K Podlešínské skalní jehle se lze dostat po polních cestách z Podlešína či ze Želenic. Návštěvu je však vhodné plánovat s ohledem na počasí, neboť po deštích bývají přístupové komunikace velmi blátivé.

Jelikož se jedná o přírodní památku patřící do chráněného území, prosíme vás aby jste se v tomto prostoru chovali ekologicky a pokud možno po skále nelezli, neboť je z měkkého pískovce, který se snadno drolí. Skála podléhá i erozi, ale stále majestátně dohlíží na naši obec.

Geologická charakteristika: Izolovaný skalní výchoz výrazně sloupcovitého tvaru a výšce cca 8 m je tvořen arkózovými pískovci až slepenci slánského souvrství, ledeckých arkóz. Výrazné projevy exogenních geologických sil - voštiny, dutiny, římsovité zvětrávání, zvýraznění hrubozrnějších poloh. V několika úrovních výrazné šikmé zvrstvení.

  • Regionální členění: Český masiv - pokryvné útvary a postvariské magmatity - svrchní karbon a perm - středočeské a západočeské mladší paleozoikum
  • Stratigrafie: svrchní karbon - siles
  • Témata: geomorfologie, stratigrafie, geologie
  • Jevy: zvrstvení, voštiny, charakteristická hornina
  • Původ geologických jevů (geneze): zvětrávání, sedimentární
  • Hornina: arkóza, pískovec, slepenec (konglomerát)
  • Geologický význam: regionálně-geologický význam (mapování)

(zdroj: web  obce)

Těsně kolem jehly vede z Podlešína modrá značka, kterou jsme objevili až na místě a nenašli nikde v mapách...?


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)