Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jehnědí (obec) [3421]



První dochovaná zmínka o obci je z roku 1292. V dávné historii byla střediskem všech okolních obcí. Ve znaku má obec samozřejmě malé jehně.

Jméno naší vsi dal podle historiků převládající lesní porost, tak jak to bylo běžné u mnoha vsí vzniklých ve 12. až 14. století. V tomto případě bílý topol, staročesky nazývaný jahněda. Jahnedie potom znamenalo místo, kde tyto stromy rostly. Spojování názvu vsi se slovem jehně nemá sice historické opodstatnění, ale lidový výklad se v pozdější době uplatňuje i ve znaku obce. Obecně se traduje, že se obec nacházela u významné obchodní stezky, kde podle lidového vyprávění z povozu vypadlo malé jehně, přepravované na trh. Další verze vychází z údajně dobrých podmínek a výsledku chovů jehňat v obci.

Znak obce Jehnědí je sestaven z bledě modrého pole ve štítě s obvodem lemovaným blankytně modrou linkou. V dolní části štítu jsou dvě obloukově členěné výseče v zelené barvě, připomínající členitý terén obce. V prostoru štítu je umístěno ve zlatém provedení jehně s hlavou v levé části štítu stočenou do pravé části štítu. Přední levá nožka jehněte přidržuje červenobílý praporec, znázorňující zemskou sounáležitost.
Nejstarší známá pečeť je Rychtářská pečeť, písemně doložená z roku 1714. Má osmihranný tvar. Obsahuje vpravo kráčejícího českého lva s halapartnou v tlapách a nad ním majuskulní písmena M D.
Další pečeť pochází z roku 1833. Je kruhového tvaru s nápisem OBEC GEHNEDI. Uprostřed pečetě je jehně s hlavou v levé části pečeti, nesoucí korouhev s křížkem. V dolní části pečetě jsou přeloženy větvičky. Po roce 1918 se na některých dokladech z Obecního úřadu objevují razítka kruhového tvaru s nápisem OBEC JEHNĚDÍ a uprostřed je jehně (beránek).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jehnědí (obec) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)