Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Javorník (obec) [3420]



Obec Javorník vznikla pravděpodobně ve 12. nebo na začátku 13. století. První písemná zmínka však pochází až z roku 1347. Do roku 1948 byla součástí Litomyšlského panství, poté byla připojena k nově vzniklému vysokomýtskému okresu. Nyní patří k okresu Ústí nad Orlicí ve východních Čechách.  

Rozkládá se na strmých svazích v údolí Blahovského potoka. Jméno „Javorník“ dostala podle druhu lesa, který zde rostl. Obec je rozdělena na 3 části, každá má svoje jméno. Východní část se jmenuje Lopatov, jižní části se říká Milotín a celému severozápadnímu kopci se říká Židův nebo také Rasův. Jméno Židův zůstalo po židovském obchodníkovi Rosembauerovi, který obchodoval v č. 18 a r. 1882 se odstěhoval do Litomyšle. Celé okolí obce je prostoupeno krasovým útvarem. V Potočinách se nalézají 3-4 m silné vápencové naplaveniny. Pro jejich značný obsah vápna (až 40%) byly využívány jako hnojivo, takže na některých místech je celá vrstva vybrána až na jílovitý spodek. V naplavenině byly nalézány zvířecí kosti, jejichž stáří odhadl dr. Böhm ze státního archeologického ústavu na 3000 let. Dle vyprávění starších občanů se zde objevovaly i lebky a jiné lidské kosti.   Obec protíná silnice směrem na Bučinu a opačným směrem na Javorníček. Dokončena byla roku 1910. Druhá silnice vede z Javorníku do Džbánova a byla dostavěna r. 1927. Při lámání kamene na stavbu silnice byly objeveny skalní sluje s krápníky. Uprostřed vsi je rybník, který byl do r. 1881 majetkem knížete Thurn-Taxis. Tohoto roku byl koupen Josefem Abrahamem za 150 zlatých. Letních dešťů využívali občané na kopcích a stavěli zděné jámy (vodárny), do kterých pomocí plechových i dřevěných žlabů sváděli vodu, kterou poté využívali v hospodářství. Stavění studní bylo totiž pro jejich velkou hloubku (až 38m) velice nákladné.  

V obci byly 4 obecní studny: v Dílcích za č. 38, pak u č. 50 a 59 a v Potočinách. První 3 byly opatřeny dřevěnými pumpami, čtvrtá železnou. V Potočinách byl asi r. 1898 zřízen trkač, který hnal vodu do nádrže na Lopatově.   V dřívějších dobách zde byly 2 mlýny (Strnadův a Semrádův). Mlékárna pana Tošovského denně zpracovávala 600 l mléka a vyráběla máslo a sýry. Pekárna pana Němce denně pekla 90 – 100 bochníků chleba. Bylo zde několik obchodů se smíšeným zbožím (Beneš Josef č. 64, Jetmar Josef č. 55, Kozel Jan č. 31, Abraham Josef č. 45). R. 1931 byl v obci založen spořitelní a záložní spolek pro obec Javorník a okolí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Javorník (město) Jeseník
obec, osada Javorník (obec) Ústí nad Orlicí
obec, osada Javorník (obec) Benešov
obec, osada Javorník (obec) Hodonín
obec, osada Javorník (obec) Svitavy
obec, osada Javorník (osada) Trutnov
obec, osada Javorník (část obce) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)