Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bystřec (obec) [3398]



Obec Bystřec leží v podhůří Orlických hor v severovýchodní části okresu Ústí nad Orlicí u Jablonného nad Orlicí, v sousedství turistické a rekreační oblasti Čenkovice, Bukové hory a Suchého vrchu.

První písemná zpráva o existenci obce pochází z roku 1304. Byla založena na křižovatce starých obchodních cest z Polska, směrem na Olomouc a Litomyšl. V majetku kláštera v Lanškrouně se připomíná v letech 1400, 1402, 1409. Uvádí se, že snad v té době byla ve vsi vystavěná tvrz, kterou dle verzí a pověstí obýval rytíř Walter.

V roce 1874 bylo místo překopáno p. J. Zpěvákem. Byly nalezeny hřeby, podkovy, slité železo, střepy z nádob, spálené dobytčí a lidské kosti, část zdi postavené z ruly a zbytky dlažby. Byl nalezen i pražský groš z doby Karla VI. S nápisem „Grossus Pragensis-Carolus Primus“.

Období 13. a 14. století nám přibližují i nálezy (keramika, nástroje) objevené při archeologickém průzkumu r. 1964. Při samotném hloubení v roce 1964 byly ještě nalezeny zbytky vypouštěcího zařízení a v bahně dokonce ohořelý padací most. Nálezy svědčí o násilném zániku tvrze. Patrně v době husitských válek.

V letech 1964 – 1966 byl uvedený hradní příkop vyčištěn a byla zde vybudována vodní nádrž, která slouží jako přírodní kruhové koupaliště uprostřed s ostrůvkem, kde se až dosud dochoval místní název „Na hradě“. Při tomto díle byl zachován i historický vzhled původního místa.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Bystřec (obec) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)