Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » železniční stanice » Hrušovany nad Jevišovkou (železniční stanice)

Hrušovany nad Jevišovkou (železniční stanice) [33858]




Jízdní řády IDOS - vyhledávání
Odkud
  
  


V letech 1869/1870 byl jižně od městečka Hrušovany nad Jevišovkou vybudován velký železniční uzel. Společnost rakouské Státní dráhy (StEG) zde vedla svoji hlavní trať z Vídně do Brna (Wien-Stadlau - Mistelbach - Laa an der Thaya - Hrušovany nad Jevišovkou - Moravský Krumlov - Střelice u Brna), z níž právě v Hrušovanech nad Jevišovkou odbočovaly větve směrem na Znojmo a Břeclav. Dráha do Vídně byla po druhé světové válce v úseku Hevlín - Laa an der Thaya přerušena, její obnova je v současnosti předmětem politických diskusí.
Dnes se v tomto železničním uzlu setkávají jednokolejné železniční tratě č.244 Brno - Hrušovany nad Jevišovkou a č.246 Břeclav - Znojmo. Úsek Hrušovany nad Jevišovkou - Hevlín není provozován.
Stanice zajišťuje odbavení cestujících jen ve vnitrostátní přepravě. K dispozici je čekárna pro cestující s provozní dobou 4:00 h - 23:10 h.
Stanice ani nástupiště nejsou bezbariérově přístupná.
Stanice je zapojena do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Navazující autobusy odjíždějí ve směru Šanov, Hevlín, Laa a.d. Thaya, Hrušovany n.J. - město, Brno a Znojmo.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)