Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Blansko » kostel, kaple, synagoga » Kostel Povýšení Sv. Kříže - Benešov (kostel)

Kostel Povýšení Sv. Kříže - Benešov (kostel) [3357]

Kulturní památka (KP)

Kostel se začal stavět v místě bývalého dvora r. 1786 společně se školou a farou. Vlastnímu počátku stavby předcházelo splnění podmínky - složení hotovosti 300 zlatých na arcibiskupství v Olomouci, kteroužto uhradila obec.

Stavba se stavěla v renesančním slohu. Délka byla 16 sáhů, šířka 10 sáhů a výška 5 sáhů. Apsida presbytáře (půdorys základu) měla tvar mnohoúhelníku, nad hlavním vchodem byla rovněž s kůrem. Kostel měl jednolodní provedení s rovným dřevěným stropem, 5 okny a 5 dřevěnými oltáři (1 oltář hlavní a 4 boční v místech oken). Střecha byla šindelová a ve věži 3 zvony. Kostel posvětil 11.11. 1787 (na svátek sv. Martina) děkan boskovický p. Vincenc Merta a prvním farářem byl Fabián Tomáš Šmíd.

V tomto stavu kostel nezústal dlouho. Dřevěný strop byl proveden ze Foto oltáře syrového dřeva a to podlehlo skáze natolik, že už v r. 1791 (tj. za 4 roky) hrozil strop zřícením a proto bylo rozhodnuto, že bude stržen a postaven strop klenutý po vzoru kostela v Brodku u Konice. Pro zakotvení klenby byly postaveny opěrné pilíře a stěny staženy železnými hangry, neboť se začaly rozestupovat stěny a hrozilo zhroucení klenby. Mnohoúhelníková apsida byla vyzděna do oblouku, aby to ladilo s klenbou stropu. Při opravě v r. 1856 se měnil šindel na střeše a v r. 1921 byl nahrazen eternitem, který se vyměnil v r. 1994. Téhož roku se provedla nová elektrická instalace, kostel se vymaloval a zrekonstruovala se sakristie i s nábytkem. Na fasádě se provádí opravy po každých deseti letech. V r. 1998 se měnila střecha věže za měděnou. Do báně byl uložen pamětní zápis, číslo Katolického týdeníku, mince, fotografie kaplí a historie kostela.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)