Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Boskovštejn (tvrz) [3347]

Kulturní památka (KP)

Unikátní goticko-renesanční zámek s nárožími opevněnými válcovými věžemi vznikl již v 2. polovině 16. století jako vodní tvrz. Významná umělecko-historická dominanta obce.

Tvrz stojí uprostřed stejnojmenné obce. Jedná se o dvoupatrovou budovu obdélníkového půdorysu s polygonálními nárožními věžemi, krytou sedlovou střechou, obklopenou částečně zachovaným příkopem.

Tvrz v Boskovštejně je objektem relativně mladým - zbudovali ji páni z Náchoda v 16. století. První písemná zmínka o ní je z roku 1586, kdy se jako její majitel uvádí Jindřich z Náchoda. Za Jiřího z Náchoda a Lichtenburka byla v r. 1615 dokonce označena jako zámek. Roku 1670 však byla tvrz prodána Ludvíku Raduitovi de Souches, který ji připojil k Hostimi, čímž ztratila svůj původní význam a byla přeměněna v pouhé hospodářské stavení.

Koncem sedmdesátých let 20. století získalo značně sešlou tvrz Jihomoravské muzeum ve Znojmě, které provedlo její částečnou rekonstrukci. Po roce 1990 přešel objekt do soukromého vlastnictví a noví majitelé zde chtěli zřídit (nebo snad i zřídili) galerii, ovšem vzhledem k jejich finanční situaci byla tvrz svého času dokonce i na prodej. V dnešní době (leden 2003) byla tvrz zahrnuta do konkursní podstaty a je nabízena v dobrovolné dražbě k prodeji.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)