Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zástřizly (obec) [3329]



Zástřizly jsou starobylá obec v údolí Litavy na severozápadním úpatí Chřibů. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349. Zdejší lokalita však byla osídlena již v dobách dřívějších, což dokazují ojedinělé nálezy šňůrové keramiky a keramiky z období popelnicových polí.

První historické záznamy o obci jsou spojeny se členy významného moravského vladyckého, později panského rodu ze Zástřizl. Ačkoliv Zástřizly nebývaly nikdy velkou osadou, rod pánů ze Zástřizl se rozšířil po velké části Moravy a jeho jméno se objevuje v moravských dějinách více než 400 let. Původní obydlí rodu v Zástřizlech byla tvrz. Pravděpodobně po ní se dochovalo v centru místní části Dědina vyvýšené místo, chráněné původně potokem a pravděpodobně i rybníkem. Na kamenné základy tvrze se narazilo při stavbě někdejší školy. Tvrz zanikla zřejmě po roce 1590 po připojení obce ke Stříleckému panství.

S lokalitou bývalé tvrze sousedí dominantní areál bývalého lihovaru. Další významnou technickou památkou v katastru obce jsou stopy po budování dálnice v období II. světové války. Tato komunikace měla původně spojit Brno a Zlín. Za povšimnutí stojí zejména tři téměř dobudované dálniční mosty.

V současné době je obec součástí mikroregionu Zdounecko a spolupracuje na projektech obnovy venkova. V devadesátých letech minulého století byla v obci provedena plynofikace a vybudován televizní kabelový rozvod. Nyní se obec soustředí především na opravy a rekonstrukce obecních komunikací a kulturně -historických objektů v obci. Do budoucna obec plánuje především výstavbu čistírny odpadních vod a zvažuje podnikatelské možnosti v oblasti turistického ruchu. Předpoklady pro využití v této oblasti jsou dány výhodným umístěním obce v turisticky atraktivním prostředí Chřibů se zajímavými  přírodními i kulturními památkami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Zástřizly (obec) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)