Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Mikuláše - Deblín (kostel)

Kostel sv. Mikuláše - Deblín (kostel) [33038]

Kulturní památka (KP)

Na návrší výrazně situovaná barokně přestavěná gotická sakrální architektura zbudovaná na základech pozdně románského trojlodí, jehož architektonické články částečně využívá, představuje vysoce hodnotnou architektonickou a umělecko-historickou památku.

Kostel sv. Mikulášeje chráněn památkovým ústavem stejně jako kamenný kříž z roku 1805 a ohradní zeď V kostele jsou umístěny cechovní postavníky, obraz sv. Mikuláše, který stál na nynějším nám. Svobody v Brně.

Jedná se o jednolodní stavbu s mírně odsazeným presbytářem ukončeným apsidou, na kterou v ose navazuje sakristie, s hranolovou věží při západním průčelím kostela, ke které je přistavěn polygonální útvar vřetenového schodiště. Vnější vstup do podvěží i vnitřní z podvěží do lodi sekundárně osazenými románskými půlkruhově zaklenutými ústupkovými portály profilovanými oblouny a výžlabky, oblouny jsou ukončeny náběžními štítky nebo drápky. Další kamenný románský portál je osazen v boční stěně jižní kaple - pravoúhlý vstup s ostěním z kamenných kvádrů profilovaných oblounem završený půlkruhovým tympanonem lemovaným obloučkovým vlysem nesoucím reliéfní rovnoramenný kříž. Loď je zaklenuta valeně s výsečemi mezi pasy, presbytář plackou a v apsidě lunetami mezi pasy, sakristie valeně se styčnými výsečemi, kaple jsou zaklenuty plackami a kochami, podvěží je zaklenuto valeně se styčnými výsečemi, hudební kruchta nesená segmentovými arkádami na hranolových pilířích je podklenuta plackami mezi pasy. Plocha novodobě výrazně zvětšeného rozlehlého hřbitova kolem kostela je na jižní straně a na jižní části strany západní a východní ohrazena historickou robustní omítanou zdí s korunou krytou pultovou stříškou s bobrovkou. Do zdi je na jižní straně vložena drobná stavbička krytá sedlovou střechou, západně od ní je zeď prolomena sloupkovou branou tvořenou dvojicí hranolových sloupků členěných rustikou završených římsovými hlavicemi nesoucími kamenné čučky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)