Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mrlínek (obec) [3287]



Obec Mrlínek se nachází v severovýchodní části okresu Kroměříž, který je součástí Zlínského kraje. Obec leží v malém dolíku severně od Hostýnsko - vsetínské hornatiny, asi 4 km severovýchodně od města Bystřice pod Hostýnem, po levé straně státní silnice vedoucí z Bystřice pod Hostýnem do Hranic. Obcí protéká potok Perutinka (Sovadinka), který se vlévá do Moštěnky.
Náves obce tvoří širokou ulici. Jde o obec sídelního typu - protáhlá náves, domky po obvodu.
K historicky významným památkám patří bílá kaple, kamenný kříž a socha sv. Jana Nepomuckého.
Katastrální území obce Mrlínek vyplňuje prostor ve směru na sever od katastrů města Bystřice pod Hostýnem a obce Rychlova. Státní silnice z Bystřice pod Hostýnem do Hranic rozděluje mrlínský katastr na dvě nestejné poloviny - menší část východní a větší část západní. Katastr obce má rozlohu 392,7960 hektarů. Z celkové plochy zaujímá orná půda 277,8495 ha, zahrady 12,5115 ha, ovocné sady 2,5180 ha, trvalé travní porosty 34,2208 ha (zemědělské pozemky celkem 327,0998 ha), dále pak lesní půda 34,7825 ha, vodní plochy 1,4889 ha, zastavěné plochy 6,2674 ha a ostatní plochy 23,1574 ha, tj. silnice, ostatní komunikace, zeleň, sportovní a rekreační plocha, hřbitov, manipulační plocha, dobývací prostor, jiná plocha, neplodná půda, (nezemědělská půda celkem 65,6962 ha).
Jednotlivá místa v katastru obce mají názvy. Jména tratí: pole-Dělnice, Podhumenice, Ve rvačkách, Zlámaný, Ve čtvrtích za kovárnou, Nadmostí, Dílce, Díl za hřbitovem, Střílná, Za humny, Zlechov, Kuče, Paseky, Prašivec aj.louky - Skalky, Debřice, Rybníčky, Pláňavky, Krčí, Březí, Pod duby, U Jána aj.
V obci je vybudován vodovod, jehož stavba byla dokončena na jaře roku 1930, v roce 1939 byla provedena elektrifikace obce a kolaudace byla v roce 1940, v roce 1998 byla provedena plynofikace obce. Obec se nachází v oblasti obilnářské prostřední jakosti. Od roku 1999 je Mrlínek členem Podhostýnského mikroregionu, v němž je začleněno celkem 15 obcí této oblasti.

V současné době je v obci obchod, který byl kolaudován 30.9.2010, pohostinství a knihovna. V obci je možno provozovat různé sporty - fotbal, tenis nebo se věnovat kynologii. Přes letní měsíce žije obec a její široké okolí kulturními akcemi pořádanými místními organizacemi. Známý je zejména fotbalový turnaj O pohár zemské osy, který má dlouholetou tradici. Každoročně pořádají místní organizace Dětský den s bohatým programem, který si již získal příznivce i mimo obec. Myslivecké sdružení pořádá každým rokem taneční zábavu s názvem Pytlácká noc s kvalitní tombolou a občerstvením. Také tato akce je vždy velmi navštěvována. Do budoucna se počítá s vybudováním nového sportovního centra.
Bez zajímavosti není ani zmínka o zemské ose, která prochází katastrem Mrlínka a která se traduje od počátku 20. století. Vznikla díky sešlosti bystřických úředníků z kanceláře barona Loudona, kteří se scházeli v letních měsících v mrlínské Bažantnici v malé jeskyni, „hovořili o životě“ a protože hledali možnost, jak příjemné místo nazvat, vznikl nápad, že místo nazvou „zemskou osou“. Dokonce byly složeny verše i popěvek na „zemskou osu“ v Mrlínku. Malá obec s pozoruhodným a ojedinělým názvem Mrlínek je jediná s tímto názvem v České republice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mrlínek (obec) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)