Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Martinice (obec) [3284]



Obec Martinice leží východně od Holešova ve vzdálenosti 2,5 km. Rozloha jejího katastru je 470 ha. V současnosti zde žije 660 obyvatel. Obec je součástí mikroregionu Holešovsko.

První písemnosti o naší obci Martinice se připomínají již v roce 1262. Byly odedávna majetkem Olomoucké kapituly a farou příslušely do tři kilometry vzdáleného města Holešova. Rovina kolem Holešova je oblast horního úvalu řeky Moravy a přičítá se k Hané. V předchozích dobách byla Haná zaplavena vodou. Když se pak voda ztratila, začali se praobyvatelé této země na velmi dobřem úrodném nánosu usazovat. (Odtud název - Úrodná Haná)

Název vesnice se postupně měnil a přetvářel:
1267 de Mertniz
1672 Martinicze
1718 Martinicz
1846 Martinitz
1881 Martinice

Kolem roku 1850 měly Martinice pojmenovány všechny své části: Ulička, Pustá, Konec, Chrášťany a názvy Kráčiny, Humínek, Nová a Lesní uživáme dodnes. Také přilehlá pole měla svá jména: Pláňava, Lóžky, Vinohrádek, Paplovice, Grygov, U Studánek nad Grygove, kde byly naleteny střepiny starých nádob, Kolo, Na Drahách - zde bývaly hluboké nálevkovité jámy, kde se v nepokojných dobách schovávalo obilí, Okróžek a Březí, kde se našlo mnoho kostí, ostruh, podkov, mečů a jiných zbraní.

Do roku 1873 chodily děti do školy do Žeranovic. Zdejší škola byla vystavěna roku 1858.

V obci působily tyto spolky: Sokol, Orel, Sdružení venkovské omladiny, Hospodářská besídka, Domovina, Otčina a hasičský spolek.

Při sčítání lidu v roce 1991 obec poprvé překonala hranici 600 obyvatel. Současný počet obyvatel Martinic se pohybuje okolo 650. Průměrný věk obyvatel je asi 33 let. V Martinicích je celkem 198 bytů, z toho 182 trvale obydlených.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Martinice (obec) Kroměříž
obec, osada Martinice u Onšova (obec) Pelhřimov
obec, osada Martinice (obec) Žďár nad Sázavou
obec, osada Martinice v Krkonoších (obec) Semily



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)