Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Brusné (obec) [3252]



Obec Brusné se rozprostírá v malebné krajině na samém úpatí Hostýnských vrchů v nadmořské výšce 323 metrů, asi 4 km jižně od města Bystřice pod Hostýnem, v bezprostřední blízkosti Svatého Hostýna.

Obec má katastrální výměru 819 ha a téměř 370 obyvatel. Z jedné strany se vypíná neveliký ostroh vrcholného hřbetu Barvínku, kde ve výšce 556 metrů nad mořem můžeme nalézt trosky zříceniny hradu Křídlo a z druhé strany je obec chráněna zalesněným vrchem Břestek. Obcí protéká říčka Brusenka, jež je pravý přítok Rusavy, která se nachází v jihozápadní částí obce. 

První zmínka o obci je zaznamenána v roce 1358, kdy v olomouckých zemských deskách je zapsána jako majetek Oneše ze Slavkova. Obec procházela vývojem, rozrůstala se, přibývalo nejen obyvatel, ale i řemesel a činností. Obyvatelstvo Brusného z velké většiny tvořili střední a drobní rolníci, nechyběl zde Panský mlýn a pila. Žil zde i kolář, vyráběly se zde saně a samozřejmě také brusy a brousky. Kámen na ně si zdejší obyvatelé brali z kamenitého vrchu Břestek. Tato lidská činnost dala patrně i podnět k názvu obce. 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brusné (obec) Kroměříž



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)