Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Drnovice (obec) [3235]



První doložená písemná zmínka se nachází v archivech arcibiskupství olomouckého v zakládací listině cisterciáckého kláštera ve Vizovicích již roku 1261 pod názvem Drnowicze. 1481 - Drnovice, 1578 ves Drnowicze, 1670 - Drnowitze, 1681 - Drnowitz, 1718 - Drnowitz, 1720 - Drnnowitz, 1751 - Drnowitz, 1846 - Drnowitz, Drnowice, 1872 - Drnowitz, Drnovice.

Později, na konci 16. století přešla obec z držení vizovického panství k panství brumovskému. Po třicetileté válce byla polovina osady zpustošena, další útrapy přinesl tatarsko - turecký vpád v roce 1663. V roce 1866 byla obec postižena epidemií cholery, roku 1882 velkým krupobitím a roku 1957 větrnou smrští.

V letech 1867-1948 patřila obec k okresu uherskobrodskému, v letech 1949-1960 k okresu valašskoklobouckému a od roku 1960 k okresu Zlín.

Naše vesnice se nacházela až do roku 1720 v trati zvané Milíčov, kde ještě dnes můžete vidět prohlubeniny po bývalích obydlích, které byly částečně zapuštěny do země a nad zemí vybudovány ze dřeva. Střecha byla pokryta slámou, poházena jemnou hlínou a na ní pak vyrůstala tráva (tzv. drn). Od toho vznikl také název obce – ves lidí, kteří bydleli na „drnovém“ místě v lese.

Po nájezdech Tatarů a Kuruců, byla vesnice několikrát vypálena. Lidé, kteří zůstali naživu po těchto nájezdech, se rozhodli postavit novou vesnici na stávajícím místě. Poprvé se ves připomíná roku 1261 v zakládací listině kláštera vizovského Smilheimu. Po válkách husitských zde byli majiteli hlavně Cimburkové, Kuna z Kunštátu, Václav z Boskovic, Adam z Lomnice a jiní. Roku 1574 Zdeněk Říčanský Kafka z Říčan oddělil Drnovice od Vizovic a připojil k panství brumovskému.

V roce 1904 byl založen první sbor dobrovolných hasičů.

V roce 1951 byl založen první myslivecký spolek.


Obec je rozložena v kotlině obklopená lesním porostem přírodního parku Vizovické Vrchy na jehož jižní straně se obec nachází . Leží v nadmořské výšce 460 m a protéká jí Černý potok.

obec spadá do Zlínského kraje a je obcí základního typu. Pověřeným úřadem a Úřadem obce s rozšířenou působností je Městský úřad Valašské Klobouky v

Žije zde 426 obyvatel z toho 52 % v produktivním věku , průměrný věk je 36,7 let

V obci je škola, vodovod, plynofikace, bezdrátové připojení k internetu.

Dále se zde nachází obchod se smíšeným zbožím, 2 hostince, fotbalové a dětské hřiště. Z místních spolků pak sdružení dobrovolných hasičů, myslivecké sdružení, fotbalový celek T.J. Družstevník, spolek zahrádkářů a místní dechová kapela.

Součástí obce je i kostel sv. Anežky české postavený farníky v roce 1990. Vedle se nachází i menší místní hřbitov. Obec spadá do farnosti Újezd u Val. Klobouk

Obec nabízí i mnoho možností turistického vyžití a cyklistiky. Z obce vede řada turistických a cyklistických tras přírodním parkem Vizovické vrchy a bílé Karpaty. Za obcí se nachází též rekreační středisko Elseremo s možností ubytování. Kapacita zařízení je cca 80 míst ve 2 - 6 lůžkových pokojích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Drnovice (obec) Blansko
obec, osada Drnovice (obec) Vyškov
obec, osada Drnovice (obec) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)