Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Zlín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Mikuláše - Újezd (kostel)

Kostel sv. Mikuláše - Újezd (kostel) [3232]



Historie kostela
Farní kostel stojící na mírném kopečku byl vystavěn v letech 1844 a 1845 ve slohu čistě empírovém neboli klasicistickém, na místě starého kostela, postaveného asi v roce 1680. Zeď kolem hřbitova byla postavena v roce 1861. Při velkém požáru za silného vichru v roce 1884 shořela celá osada se školou i farou, ale kostel se s nadlidským úsilím všech občanů podařilo zachránit. S farou k velké škodě shořela také stará pamětní kniha obsahující velmi vzácné historické záznamy. Další citelnou ránu zasadil v roce 1896 požár kostelní věže, vzniklý z neznámých příčin, při zrovna probíhající mši svaté. Přes veškerou snahu hasičů i občanů věž zcela shořela. Požáru padlo za oběť všech pět zvonů laděných v A-moll, proslulých svým jemným souzvukem v širokém okolí. Dva menší zvony se rozlily vlivem prudkého žáru, tři větší popukaly a spadly. Ohni padly za oběť padly také původní věžní hodiny.V roce 1897-1900 proběhla rozsáhlá rekonstrukce kostela, vnějších i vnitřních prostor. Během této rekonstrukce byla nově postavena vrchní část věže a do ní zavěšeny zvony nově přelité do A-dur.

Dne 28.5.1956 byly od národního podniku Kovolit z České u Brna dovezeny dva zvony. Na tyto zvony bylo dodáno 639 kg mědi a cínu, z toho 78% mědi a 22% címu. Větší zvon Cyril má nárazový tón "H", průměr 848 mm a váží 385 kg. Menší zvon Metoděj má nárazový tón "Cis2", průměr 712 mm a váží 206 kg.
V dubnu roku 1967 vychřice strhla 6 m střechy kostela od hřebenu po okap, opravena byla ještě téhož roku v květnu. Během roku 1975 byly nahrazeny věžní hodiny novými s osvětleným ciferníkem.V dubnu roku 1977 byla provedena elektrifikace zvonů Cyril a Metoděj. V roce 1978 byl kostel včetně věže nově omítnut. Práce včetně postavení lešení trvala tři měsíce a byla provedena brigádníky .

Roku 1979 byl u firmy Laetitia Ditrichová v Brodku u Přerova zakoupen další zvon. Nese jméno Marie a má nárazový tón "Fis 1", průměr 1140 mm a váží 850 kg. Ve dnech 14. až 18. 7. 1980 byl zvon zavěšen, přičemž k zavěšení bylo potřeba průměrně 20 lidí. Ještě v prosinci téhož roku dostal kostel nové ozvučení skládající se ze tří mikrofonů a dvacetiosmi reproduktorů dovezených z NSR.
V roce 1982 přibyly v kostele další dva zvony pro celkovou harmonizaci. Zvon sv. Václav vážící 510 kg, naladěný na nárazový tón "A1", a zvon sv. Josef vážící 130 kg, naladěný na nárazový tón "A2". V době od června do října roku 1984 probíhala generální rekonstrukce kostela, při které bylo na střechu kostela instalováno 110 měděných tabulí 1x2 m o váze 11-12 kg a tloušťce 0,63 mm. Na vrchol věže byla instalována nová měděná pozlacená báň. Ve staré báni byla nalezena dobová listina a mince z roku 1894. Tento obsah plus dvě nové listiny, a to listina se zápisem farského úřadu a listina se zápisem obecního úřadu, byly umístěny do nové pozlacené báně ve spiciálním měděném pouzdru.

Historie fary
První zmínky o tom, že v Újezdě byla fara pochází již z roku 1261. Téhož roku byla obec Újezd, tehdy nesoucí jméno Wilperk, darována vizovickému klášteru. Faru tedy po roce 1261 obsazovali cisterciáci řádovým kněžstvem. V 16. století se farnost přiznávala k Jednotě českých bratří a faru tedy spravoval bratrský kněz. Po bitvě na Bílé Hoře fara zanikla a r.1634 byla celá farnost sloučena s Vlachovicemi. Od 17.6.1637 je fara obývána a spravována farářem a tak je tomu dodnes. Újezdská fara náleží k děkanství valašsko-klobouckému. Na patronátě náboženské matice je teprve od roku 1779, předtím náleželo podací právo olomouckým biskupům.
V současnosti tvoří Újezdskou farnost celkem pět vesnic, a to Újezd, Loučka, Drnovice, Slopné a Vysoké Pole. Celkový počet katolíků je přibližně 3100, duchovní službu zajišťuje duchovní správce P. Jan Můčka, farář který je správcem Újezdské farnosti od 1. července 1990. Vletech 1998 až 2000 byla rozšířena farní budovou o tzv. pastorační centrum, které tvoří byt kaplana, dva sály s příslušenstvím a knihovna, která bude přístupná farníkům.

Co lze spatřit uvnitř kostela
V roce 1845 měl kostel tři oltáře, hlavní sv. Mikuláše a poboční sv. Anny a sv. Jana Nepomuckého. Nad oltářem sv. Mikuláše byl obraz Panny Marie přenesený ze zrušené kaple ve Vysokém Poli. Po požáru roku 1896 byl vybudován nový hlavní oltář a bývalý hlavní oltář byl upraven na boční i s oním obrazem. Soška Panny Marie, také z kaple ve Vysokém Poli, je dodnes součástí hlavního oltáře.
Také varhany prošly rekonstrukcí a to v letech 1879 a 1899. Zhruba po sedmdesáti letech, přesně 13.2.1975, byly nahrazeny novými varhanami, jež byly posvěceny 13.dubna biskupem mous. Josefem Vranou z Olomouce. Mramorová podlaha v kostele byla položena koncem roku 1976. Celkem bylo položeno 485 m2 mramorových desek, z nichž část pocházela z Ruska a část z Jugoslávie. Osm křišťálových lustrů, sloučících k osvětlení chrámové lodě, pochází z roku 1978.

V roce 1986 prošel kostel rozsáhlou rekonstrukcí během které byla provedena nová elektroinstalace, kostel byl vymalován, z dubového dřeva byly postaveny 2 nové kazatelny a lavice, do oken byly instalovány zaskleněné kovové rámy, v průčelí nad hlavním oltářem zhotovena mozaika sv. Mikuláše, bývalé obrazy po stranách hlavního oltáře nahrazeny mozaikami s motivy Narození Páně a Zmrtvýchvstání Páně.

Okolí kostela
Před vchodem do kostela se nachází socha sv. Jana Nepomuckého, která zřejmě pochází z dílny Matyáše Brauna. Původně stála na návsi před tehdejším obchodem. V roce 1912 byla opravena Josefem Zívalíkem z Oujezda a v roce 1960 byla přemíštěna na nynější místo. V červenci roku 1976 byla socha restaurována.
Za věží farního kostela se nachází starobylá lípa, která svým vzrůstem a obvodem (545 cm) patří k největším a nejhezčím stromům v širém okolí. Vedle levé strany kostela se nachází pomník na památku obětem druhé světové války a dva menší pomníky na počest vojáků ze zahraničí bojujících za naši vlast a svobodu.
V květnu roku 1977 byl otevřen nový hřbitov, který se ovšem nachází na konci Újezda asi půl km od kostela. Starý hřbitov, nalezající se v těsném okolí kostela byl v devadesátých letech zatravněn a nyní slouží jako místo pro konání vánočního živého betléma.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)