Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Zlín » kostel, kaple, synagoga » Vysocká kaple (kaple)

Vysocká kaple (kaple) [3231]



Kaple Panny Marie zv. "Vysocká" ve Vysokém Poli

Poloha: 18 km východojižně od Zlína, odtud - přes Vizovice, Újezd do Vysokého Pole, kaple - severozápad - 1 km.
Historie a popis poutního místa: poutní kaple Panny Marie zv. "Vysocká" s blízkým pramenem dobré vody byla postavena v r. 1748. Pro její provoz byl ustanoven poustevník, který měl za to od majitele broumovského panství deputát. Kaple byla o poutích hojně navštěvována až do doby svého zrušení a zboření v r. 1790. Stalo se tak v rámci josefínských reforem. Mariánský oltář byl převezen z kaple do farního kostela v Újezdě, kde poutě na mariánské svátky pokračovaly spolu s průvody na místo bývalé kaple.
Znovuobnovení kaple je spjato se jménem soukeníka Kolíska z Vizovic, který při pobytu v cizině ztratil ženu a dvě děti. Po návratu domů vedl přísný život (snad jako pokání za nějaký zlý skutek) a z posbíraných milodarů postavil na původním místě nejprve malou kapličku, později zvětšenou do nynější podoby. Představený obce Vysoké Pole se zavázal 30.4. 1875, že obec bude kapli udržovat v dobrém stavu. Svatyně byla vysvěcena 5.6.1876. Ke studánce lidé chodívali pro vodu zejména při dětských nemocech. Na poděkování při uzdravení dítěte zavěšovaly maminky na planou hrušku u studánky dětské košilky.
Pouť: neděle blíže k svátku Narození Panny Marie (8.9.), mše sv.: 11.00 hodin jinak podle dohody.
Turistické informace: (mapa 41) z žel.stanice Valašské Klobouky (trať 283) - ž - přes Mirošov, Drnovice, Vysoké Pole ke kapli 12 km.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)