Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jenišov (obec) [3214]



OBEC JENIŠOV leží při silnici E 49 a 48 západně od Karlových Varů v jejich těsném sousedství. Vznikl jako středověká zemědělská osada ve 14. století. Podstatný růst přišel s hospodářským rozvojem v období od poloviny minulého století do 2.světové války. Byl spojen především s hlubinnou těžbou hnědého uhlí a menší míře i kaolínu. Dřívější činnost je patrná na celém katastrálním území obce. Samostatným fenoménem je prostor Loketské výsypky, který po rekultivaci nabízí možnost pro zemědělskou a lesnickou výrobu. Stavebně cenný je střed obce s č.p.46, kapličkou a částí bývalého mlýna. Zajímavostí je komplex ohradních zdí mezi domy č.p.28-38. V prostoru bývalého vojenského cvičiště se připravuje výstavba hypermarketu Globus a výstavba komerčně obytné zóny. V obci v současnosti probíhá výstavba dešťové a splaškové kanalizace a plynofikace. Bytová výstavba se rozbíhá ve východní části obce, kde jsou již zbudovány inženýrské sítě a komunikace. Nyní má obec 90 čísel popisných, z toho je 79 domů obytných. V katastru jsou dvě zahrádkářské kolonie s téměř dvěma sty chatkami.

Územní plán obce byl schválen v červenci roku 1999.
Jenišov má 310 obyvatel.
Obci patří obchod se smíšeným zbožím, pošta, hostinec a sál, které jsou v pronájmu.
Z významnějších firem sídlí v obci ALFA-THERM - obchodní činnost a vývařovna obědů, výtahy SCHMIT a SOHN, ZEMNÍ PRÁCE - A. Červenka a spol., ANRAN - výroba velkoobjemových kontejnerů, VOREL - autoopravna a doprava, sNET - ekologické nátěry, REALISTIC a BLEX - výroba žáruvzdorné keramiky a AGRAMETAL - kovovýroba s dílnou v Počernech.

Obecní úřad sídlí v bývalé škole č.p.88. Obecní zastupitelstvo je sedmičlenné. Při volbách do obecního zastupitelstva dne 5.11.2002 byli zvoleni tito zástupci obce: starosta Ivan Truksa (1955), místostarostka Jitka Pramuková (1949) jako uvolnění členové obecního zastupitelstva, Dana Sochorová (1958), Zdeněk Braun (1958), Zdeněk Hes (1957), Věra Frídelová(1958) a Jiří Janka(1953).

Žádné spolky v obci nepracují, veškeré akce zajišťuje obecní zastupitelstvo. Pravidelně se staví Májka a pálí se čarodějnice, pořádají se oslavy Dne dětí s různými soutěžemi a táborákem. Mimo to se pořádají turnaje ve stolním tenisu a to Vánoční a Velikonoční turnaj. Pamatováno je i na starší spoluobčany, kteří dovršili 70 let. Při životních jubileích jim přicházejí blahopřát zástupci obce s kytičkou a dárkovým balíčkem.

V roce 1999 byl uspořádán I. Sraz rodáků, ale pro omezený prostor (v místní jídelně) nebyly pozvány mladší ročníky. Na sraz přijelo 44 rodáků, místních přišlo pouze 15. I tak bylo setkání velice zdařilé a milé. V každém případě budeme v této tradici pokračovat, až bude opraven místní sál, který je zatím v pronájmu.

Znak obce a prapor byl udělen obci Jenišov v Praze dne 18.12.2000.

V minulých dvou letech zaznamenala obec značný rozvoj bytové výstavby. Zatímco v roce 2001 při sčítání lidu, domů a bytů vykazovala obec 334 trvale hlášených osob a 80 bytových domů, v květnu 2004 má obec 381 trvale hlášených osob a 103 bytových domů. Všech domů celkem je nyní 117. Výstavba bytových domů v lokalitě Krušnohor je v plném proudu a parcely jsou téměř vyprodány. Nyní se staví inženýrské sítě a komunikace v lokalitě Pod Rohem (107 parcel), v těsném sousedství Tašovic. Staví se také v lokalitě Sever (24 parcel), při silnici z Jenišova do Chodova, kde se též budují komunikace a inženýrské sítě . Připravena je výstavba Pod Rybníkem, kde by mělo být 85 parcel pro rodinné domy a 7 parcel severně od rybníka, podle studie J.Hory. Obec má v plánu dokončení splaškové a dešťové kanalizace , opravu vodovodu a plynofikaci. Protože se jedná o rozsáhlou akci, budeme se na ni podílet společně s Vodohospodářským sdružením obcí Západních Čech (VSOZČ), kam bude po dokončení majetek (splašková kanalizace a vodovod) vložen do správy. Tato akce se připravuje do výstavby v příštím roce, je zažádáno o stavební povolení. Výstavba hypermarketu Globus i přes vydané stavební povolení nebyla zahájena a nikdo ani nevěří, že by se v budoucnu stavěl. V Dolním Jenišově, mimo náš katastr byl v listopadu roku 2003 otevřen hypermarket TESCO a tak zdejší chodí na nákupy tam.

Od roku 2002 máme uzavřenou smlouvu s DP Karlovy Vary a do obce Jenišov a Hory zajíždí městská hromadná doprava. Nejprve to byla o sobotách, nedělích a svátcích linka č.1, od ledna 2003 jezdí i ve všední dny linka č.9. S obcí Hory jsme se spojili proto, že v naší obci nebyla možnost otáčet autobus a obecní zastupitelstvo v Horách tuto možnost uvítalo. Náklady na linky MHD jsou rozděleny mezi obě obce, Jenišov přispěl v roce 2003 částkou 215.342 Kč. Za rok 2004 budou náklady na linky MHD pro obec Jenišov činit 216.847 Kč. Autobusy jsou ve všední dny využívány hlavně ráno školáky a pracujícími, stejně tak odpoledne bývají plně vytíženy. O sobotách a nedělích jezdí občané za nákupy, na návštěvy a do města za kulturou. Linky MHD mají ve všední dny 11 spojů a o víkendech 7 spojů. Kromě linek MHD projíždí obcí ve všední dny 30 spojů meziměstské autobusové dopravy Karlovy Vary - Sokolov, Cheb, Horní Slavkov tam i zpět. Železniční spojení obec nemá.

1. listopadu 2003 byl v obci založen klub OÁZA, který si dal za cíl vytvořit kolem rybníku Šachta relaxační a odpočinkové místo. Při úvodní schůzce zahrála karlovarská country kapela Petr nebo Pavel a přivítací řeč pronesl iniciátor celé akce pan Jindřich Němec. Všem asi 20 přítomným zájemcům se vystoupení kapely moc líbilo a živě se zajímali o to, čím se bude klub zabývat. Pracovní schůzka se konala 14. listopadu a na ní si přítomní zájemci vyjasňovali pravidla a členství v klubu. Jedna část má zájem na chovu a lovu ryb, druhá na vytvoření místa pro odpočinek a relaxaci. Společnými silami se podíleli na úklidu okolí rybníka, vykácely náletové stromy a keře a za pomoci místní firmy ZEMA byly vybudovány přístupové cesty. V plánu mají postavit dřevěný přístřešek, ohniště a zabudování laviček kolem cest a rybníka. Procházkovou trasu mohou využívat i maminky s kočárky, děti na kolech i pěší. Cesta kolem rybníka bude v budoucnu navazovat na cyklostezku z K.Varů do Lokte a povede i přes území velké loketské výsypky. Ta je z části zalesněná, zčásti zatravněná a protínají jí panelové a zpevněné cesty, které se dají dobře vyžít pro cykloturistiku. Z náhorní plošiny je krásný výhled do širokého okolí Karlovarska i Sokolovska a je zde také umístěno letiště pro lehká letadla.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Jenišov (obec) Karlovy Vary



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)