Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hory (obec) [3208]



První písemná zmínka o obci je uváděna v roce 1350. Obec Hory byla původně zemědělskou lenní osadou, která od středověku patřila loketským hradním pánům. K obci patřila osada Podhoří a samoty Ovčárna, Schmalnhof, Horní Jalový Dvůr, Raat a Vildenava.

Původní ves se patrně rozkládala kolem podlouhlé návsi v severovýchodní části dnešní obce. Svědčila by pro to i dochovalá parcelace původní zástavby stavebního katastru. Ve vsi stávalo několik starých hrázděných domů z doby kolem roku 1800, které představovaly typickou lidovou architekturu oblasti. V současné době se zachovala pouze jedna tato stavba č.p. 1, a to na východním okraji obce.


Ve druhé polovině 19. století nastal hospodářský rozmach obce. V této době se zde usadilo mnoho řemeslníků, později dělníků, tvořící pro blízké lázeňské město Karlovy Vary hospodářskou základnu. V roce 1848 bylo v obci uváděno 30 domů s 241 obyvateli, dále škola a hospoda. V této době začala těžba kamene - čediče přímo nad obcí, kdy byl také celý vrch Roh postupně odtěžován. Nyní je těžba kamene již historií, těžební činnost byla zastavena. 

Ani Horám se nevyhnula těžká doba Protektorátu a 2. světové války. Značná část obyvatel Hor byla německé národnosti a uvítala obsazení  Sudet, kam patřila i obec Hory, a připojení k Velkoněmecké říši. Po osvobození v roce 1945 došlo k odsunu německého obyvatelstva a osídlení obce občany z vnitozemí.


Československá armáda v roce 1954 v těsné blízkosti Hor umístila na ploše 10 hektarů muniční sklad. Plných 40 let to bylo území s přísným zákazem vstupu pro osoby, které neměly zvláštní povolení. V roce 1994 byl areál armádou definitivně opuštěn a umožněn tak volný vstup občanům do lesů, kam dříve nesměli.

Okolí Hor bylo ovlivněno těžbou hnědého uhlí, která zde započala ve 2. polovině 18. století. Nejdříve zde byly hlubinné doly, potom se změnil způsob těžby a v okolí se objevily výsypky.  Koncem 70. let minulého století tzv. Velké loketské výsypce musela ustoupit obec Podhoří. Její obyvatelé byli vystěhováni, domy zbourány a vše pokryto skrývkovým materiálem z uhelného velkolomu Jiří. Na konci 20. století byla započata zemědělská a lesnická rekultivace území postiženého těžbou. Dnes už na místě výsypky rostou smrky, javory, modříny, duby a borovice, které za pár let poskytnou vonící lesní zátiší.

Přejme si, aby jednou naši potomci, až budou hodnotit dnešní dobu, která pro ně bude znamenat již historii, mohli říct: "Začátek 21. století znamenal pro obec Hory dobu modernizace a rozvoje".


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)