Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Andělská Hora (obec) [3197]



R. 1848 panství Kysibl (Stružná), kraj Loketský, politický a soudní okres Karlovy Vary. V latinských textech Angelodomus, ve starých českých pramenech. Andielska Hora, v německých Engelstad, Engelstadt, Engelspurk, Engelhaus…

Dodnes stojí zbytky mohutného hradu na samostatném buližníkovém skalisku. Hrad byl založen koncem 14. století pány z Rýzmburka (Oseka), znaku stř. hrábí v červeném poli (odtud Hrabišici).

Za husitských válek se hradu zmocnil husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic a podnikal odtud tzv. spanilé jízdy do Loketska, Chebska a Bavor. Roku 1437 získali hrad Šlikové, ale roku 1461 jej král Jiří z Poděbrad vrátil Habsburkům a roku 1463 jej daroval svému synu Hynkovi.

Roku 1466 se zmocnil hradu a okolí Míšeňský purkrabí Jindřich z Plavna. Plavenští se stali majiteli celého panství, které drželi až do roku 1565. Pak se majitelé střídali až do roku 1570 se stali majiteli Colonnové z Felsu, (jeden z čelních rodů v odboji proti Habsburkům).

Po Bílé Hoře se Andělská Hora dostala konfiskací do rukou Heřmana Černína z Chudenic. Za Černínů hrad i městačko bylo dvakrát zpustošeno. Roku 1635 Švédy a roku 1718 velkým požárem. V té době bylo mnoho domů znovu postaveno z kamene zpustlého hradu. Černínové byli majitelé panství do roku 1734 a pak Andělská Hora patřila Hartigům….

Roku 1831 je uváděno 80 řemeslníků, byli také dobře známí hudebníci z Andělské Hory hrající v Karlových Varech pro lázeňské hosty...

Po druhé světové válce byla Andělská Hora dosídlena českým obyvatelstvem. Obyvatelé obce byli zaměstnáni převážně v zemědělství.

Od roku 1957 se obec stala součástí Karlových Varů. Po politických změnách v roce 1989 je Andělská Hora opět samostatnou obcí , ke které patří i dvě velké rekreační chatové oblasti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Andělská Hora (obec) Karlovy Vary
město, městys Andělská Hora (město) Bruntál
obec, osada Andělská Hora (osada) Liberec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)