Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Žabovřesky (městská část)

Brno - Žabovřesky (městská část) [3193]



Dnes již bohužel nelze přesně určit období, kdy na křižovatce dvou cest – z Brna na hrad Veveří a z Králova Pole do Jundrova, tedy zhruba v místech nynějších ulic Štursova a Sochorova – začaly vznikat první zárodky původně zeměpanské vsi. První opravdu seriózní historická zmínka pochází totiž až z roku 1314 a Žabovřesky jsou zde již uváděny jako svobodný šlechtický majetek. Zároveň v těsném sousedství (zřejmě v místech dnešní ulice Maničky) rovněž existovala další vesnice jménem Manice. Ty jsou prvně připomínány v roce 1322. Obě obce, jejichž osudy byly často společné, byly roku 1323 přifařeny k nově postavenému kostelu v Komíně, čímž jejich obyvatelům odpadly zdlouhavé cesty do brněnských kostelů.

V průběhu 14. století a první poloviny 15. století se majitelé Žabovřesk a Manic často měnili. Vsi patřily střídavě (někdy i společně) různým brněnským měšťanům či drobné šlechtě. Z listiny z roku 1366 víme, že v této době dokonce stála v Žabovřeskách tvrz – tedy opevněné středověké sídlo. K důležité události dochází v roce 1469, kdy dědicové bohatého brněnského měšťana Michala Kunigsfeldera – Antonín a Burkard Langeovi, jinak členové kartuziánského řádu – darovali Žabovřesky i Manice klášteru v Králově Poli. Zájmy brněnských měšťanů v obou vsích jsou postupně utlumovány, žabovřeská tvrz zaniká a posléze za blíže neznámých okolností přestává existovat i samostatná ves Manice, jejíž pozemky jsou nastálo připojeny k Žabovřeskám.

První konkrétní údaje o počtu domů v Žabovřeskách pocházejí z počátku 17. století. Ves tehdy tvořilo 26 zemědělských usedlostí s poli a vinicemi. Po třicetileté válce byly opuštěné pouze tři domy, do r. 1673 však již byly opět osazeny. Válečné škody tak postihly zřejmě hlavně vinice, neboť v témže roce jich ještě padesát čtyři zůstávalo neobdělávaných. Do roku 1750 vzrostl počet domů na čtyřicet čtyři. Kromě těchto patřily k Žabovřeskám ještě vrchnostenská hospoda a nedaleký Kamenný mlýn na břehu Svratky. Podle záznamů z roku 1771 žilo v obci 319 obyvatel.

Podstatné změny se pak odehrály v období reforem císaře Josefa II. Stejně jako mnoho jiných kláštěrů byl v roce 1782 zrušen i královopolský a jeho majetek přešel do správy náboženského fondu. O dva roky později byl rozparcelován panský dvůr a na jeho pozemcích vznikla nová vesnice jménem Vinohrádky. Nové domy byly stavěny podél dnešní ulice Horova (mezi Burianovým o Rosického náměstím) a vytvořily tak hlavní osu pozdějšího předměstí. V roce 1790 měly Žabovřesky 66 domů s 360 obyvateli, ve Vinohrádkách již stálo 30 domů, v nichž bydlelo 160 osob. Obě vesnice se postupně stavebně propojily, a tak bylo v roce 1843 přikročeno i k administrativnímu sloučení. Vinohrádky se staly osadou Žabovřesk.

Významný vliv na vývoj obce měly události let 1848-1850 včetně zrušení poddanství a dalších správních změn. Samostatné Žabovřesky si tak konečně mohly svobodně zvolit vlastní obecní samosprávu. Původní zemědělský charakter obce se začal měnit, převahu nabývali dělníci, řemeslníci a příslušníci jiných povolání, kteří nacházeli zaměstnání v Brně. Zástavba se rychlým tempem rozšiřovala. Zatímco ještě v polovině 19. století žilo ve vsi 800 lidí, v roce 1910 to bylo již 5 738 obyvatel. Fungovat začal i společenský a kulturní život, vznikaly čtenářské a divadelní spolky, v roce 1898 došlo i k založení místní organizace Sokola.

Výrazný nárůst obyvatelstva si vyžádal též postavení vlastních škol, neboť doposud žabovřeské děti musely chodit až do Komína. V roce 1888 byla otevřena škola v dolní části nynější Horovy ulice. Brzy však přestala kapacitně dostačovat, a tak již roku 1908 stála další školní budova na dnešní Sirotkově ulici. Proměna Žabovřesk z bývalé zemědělské vesničky na brněnské předměstí byla dokončena, a proto byly v roce 1919 připojeny k Brnu, pod jehož městskou správu nadále příslušely.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Žabovřesky (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)