Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Vinohrady (městská část)

Brno - Vinohrady (městská část) [3192]



Městská část Brno-Vinohrady vnikla po komunálních volbách v roce 1990. Je nejmladší a také nejmenší městskou částí. Počtem obyvatel (asi 16000) se řadí mezi městské části nejlidnatější. Přibližně 150 panelových domů s barevnými fasádami a výškově členěnou zástavbou vytváří výjimečný urbanistický celek. Jeho silueta na protáhlé vyvýšenině ve východní části Brna je dobře patrná z mnoha pohledů.
Městská část Brno-Vinohrady má svou samosprávu a státní správu. Svou výhodnou polohou je vhodným nástupištěm k turistickým vycházkám v jižním cípu Moravského krasu.
Myšlenka postavit ve východní části města nový obytný soubor se zrodila počátkem druhé poloviny 70 let. Tou dobou lokality zvané Borky a Akátky představovaly z převážné části zalesněná území s přilehlými polnostmi a vinohrady. Výjimkou byla chudinská kolonie z časů I. republiky, zvaná „Hamburk“. Archeologické vykopávky však dokazují osídlení tohoto území již před 500 000 lety.
První objekt nového obytného souboru byl dokončen v roce 1983. Postupně přibývaly další. Obzor rovných ulic brněnských Vinohrad vždy originálně uzavírá obloha. Ulice jsou pojmenovány podle význačných vinařských měst a obcí z jihu Moravy: Blatnická, Bořetická, Bzenecká, Čejkovická, Mikulovská, Mutěnická, Pálavská, Prušánecká, Tvrdonická, Valtická, Velkopavlovická, Věstonická a Žarošická. Barvy fasád domů připomínají odstín karmínově červeného vína, tmavou zeleň listů hlav révy vinné ve vinohradech, hněď anebo písečnost úrodné země. 
Na přelomu let 1991-1992, byla zpracována Urbanistická studie dostavby a humanizace pro celé území městské části Brno - Vinohrady. Vychází z potřeb asi osmnáctitisícového města, které dosud bylo omezeno administrativním přístupem dřívější komplexní bytové výstavby a poznamenáno nedokončenou výstavbou občanské vybavenosti. Tato studie vytváří nosný skelet rozvoje Vinohrad pro současnost i další léta, prostor pro potřeby obyvatel i zájmy investorů.
Podél ulice Žarošické vznikly a dále vznikají podnikatelské aktivity a nové pracovní příležitosti: Autocentrum K.E.I. Škoda, s.r.o., Mercedes Benz-Motor Hošek, a. s. obchodní dům Elektro-Spáčil, Motorcentrum Seat, tržnice s ovocem a zeleninou, firma Vybstav a supermarket Billa.
Na Pálavském náměstí byl postaven dům obchodu a služeb s prodejnami potravin firmy Švamberk, Agoras, s lékárnou, s prodejnou obuvi, drogérií, restaurací a bistrem, videopůjčovnou. Další obchodní služby jsou rozmístěny v obytných domech.
Podél ulice Věstonické se připravuje výstavba rodinných domů. V roce 1996 zde byl dokončen a otevřen domov důchodců.
Nástavbami výměníkových stanic vznikly architektonicky zajímavé stavby. V jedné z nich, na ulici Čejkovická, je umístěna Základní umělecká škola, v jiné, na ulici Valtická, je Dům dětí.
Na ulici Velkopavlovické byl dokončen objekt, kde sídlí Úřad městské části Brno-Vinohrady, velitelství revíru Městské policie Brno-východ a je tu pobočka knihovny Jiřího Mahena. Do tohoto místa jsou také soustředěny zdravotnické služby, lékárna. V přilehlém objektu je umístěna radniční vinárna, veterinární ambulance a jiné služby.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Vinohrady (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)