Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » obec, část obce (osada) » Brno - Královo Pole (městská část)

Brno - Královo Pole (městská část) [3181]



Lidé obývali území, kde se dnes rozprostírá Královo Pole, již v mladší době kamenné, tedy přibližně v 3. tisíciletí před Kristem. Dokládají to naleziště sídliště kultury s vypíchanou keramikou nebo pohřebiště kultury s malovanou keramikou. Pozoruhodné nálezy, jako například hrob kruhového půdorysu, v němž byla pohřbena dívka ozdobená bronzovými klenoty, vypovídají o osídlení v době bronzové. Sídliště zde bylo v době železné i v 1. století před Kristem, kdy se v českých zemích usadily germánské kmeny. Okolo přelomu 8. a 9. století, ve střední době hradištní, zde založili osadu Slované. Jako jedna z mála v okolí Brna přežila i zánik Velkomoravské říše a existovala přinejmenším do 11. století.

Další dějiny Králova Pole už osvětlují písemné prameny. Ty se poprvé zmiňují o Králově Poli v polovině 13. století. Obec, až do 19. století nazývaná také Nová Ves, patřila v té době panovníkům, ale svůj majetek zde měli také někteří brněnští měšťané a mnišské řády křižovníků, augustiniánů a herburek. V roce 1375 založil markrabě Jan Jindřich kartuziánský klášter. Kartuziáni se stali největšími majetkovými vlastníky v Králově Poli.

V roce 1782 byl v důsledku josefínských reforem zrušen klášter kartuziánů. Královopolské panství připadlo náboženskému fondu, od kterého je koupili roku 1825 soukromí vlastníci.

Dne 8. května 1844 byla obec povýšena na městys. Královo Pole zažilo v 2. polovině 19. století a zvláště v jeho závěru mohutný rozvoj, který byl spojen s rozmachem průmyslové výroby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Brno - Královo Pole (městská část) Brno-město



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)