Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vrbice (obec) [3158]



Prameny se o obci poprvé zmiňují v roce 1382, kdy se uvádí název v podobě Wirbicz. Vznik vsi je spjat s kolonizací zdejšího kraje, kterou ve 13. století prováděla vyšehradská kapitula. Současný název Vrbice se objevuje až po roce 1554. O nejstarších dějinách obce příliš informací nemáme. Prameny hovoří o náhrobcích rytířů z Vrbice, které se měly nacházet ve starém vacovském kostele. Nakolik je tato informace pravdivá, není ověřeno. S jistotou víme, že součástí vsi byl poplužní dvůr. Nacházel se v jihozápadní části obce. Dodnes se zde říká „Ve Dvoře“. Stavení opravdu svírají prostor dvorce. Dobře patrné je to na mapách z 19. století. Na přelomu 18. a 19. století nechali Schwarzenbergové dvůr rozparcelovat a jednotlivé části prodali. Přilehlé pozemky dali do nájmu místním.Ves s dvorcem patřila k panství Přečín. S ním prožívala stejné správní změny.

Přečíké panství vystřídalo řadu majitelů. Z významných uveďme například rod Koců z Dobrše. Posledními vlastníky Přečína se v roce 1700 stali Schwarzenbergové. Po zániku feudální správy roku 1850 vznikl v Přečíně obecní úřad. Do jeho obvodu patřily obce Vacov, Miřetice a Vrbice. Roku 1912 se Vrbice osamostatnila. Prvním vrbickým starostou se stal Pavel Lešák.

Kraj Pošumaví proslul ve druhé polovině 19. a počátkem 20. století známým „světáctvím“. Za prací do světa  sezónně odcházela až třetina obyvatel obce (nejčastěji do Rakouska, Německa nebo Francie). Pro zajímavost – v roce 1910 měla Vrbice 371 obyvatel (176 mužů a 195 žen) a 50 domů. Velice vyhledávanou bývala práce u cirkusů. Poptávka byla především po kvalitních muzikantech, o které nebyla na šumavském Podlesí nouze. Příběhy místních  světáků ztvárnil ve svých dílech spisovatel Šumavy Karel Klostermann (Světák z Podlesí, Ecce homo, Mrtví se nevracejí– děj povídky se odehrává ve Vrbici a okolí).Ke dni 2. 10. 2006 zde žilo 72 obyvatel.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Vrbice (obec) Prachatice
obec, osada Vrbice (obec) Břeclav
obec, osada Vrbice (obec) Jičín
obec, osada Vrbice (obec) Karlovy Vary
obec, osada Vrbice (obec) Litoměřice
obec, osada Vrbice (obec) Nymburk
obec, osada Vrbice (obec) Rychnov nad Kněžnou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)