Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kunhuty - Brno-Židenice (kostel)

Kostel sv. Kunhuty - Brno-Židenice (kostel) [31541]

Kulturní památka (KP)

Kostel sv Kunhuty se nachází v areálu Vojenské nemocnice na ulici Zábrdovická v městské části Brno-Židenice.

Kostel svaté Kunhuty byl postaven v pozdně románském slohu. Vysvěcen byl v roce 1211 za přítomnosti krále Přemysla Otakara I., jeho tří synovců, celého dvora, Vladislava Jindřicha -markraběte moravského, moravské šlechty a představitelů církve. Obřad vykonal hnězdenský arcibiskup Josef Kietlitz. Kostel se tak stal kostelem farním pro Zábrdovice, Židenice a Husovice a současně i kostelem klášterním pro sousedící klášter strahovských premonstrátů. Pro řeholníky byl i pohřebištěm, zatím co farníci byli pohřbíváni na hřbitově kolem kostela.

Světícího obřadu se zúčastnila tehdy čtyřletá uherská princezna Alžběta - budoucí svatá Alžběta Durynská. Ta pak byla pokládána za patronku zábrdovického kláštera.

V roce 1784 byl klášter v rámci Josefínských reforem zrušen a přeměněn na vojenskou nemocnici. Chrám svaté Kunhuty byl odsvěcen a sloužil z počátku jako márnice, později jako vojenské skladiště. Dnes, po generální opravě, je objekt využíván jako nemocniční lékárna.

Zde dochované románské prvky patří k nejcennějším památkám v Brně. Patří k nim románské řádkové zdivo a okna s pravoúhlými ústupky a zdobnými patkami.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)