Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » kostel, kaple, synagoga » Kaple Panny Marie Pomocnice - Brno-Líšeň (kaple)

Kaple Panny Marie Pomocnice - Brno-Líšeň (kaple) [31539]

Kulturní památka (KP)
    další pojmenování: Kostelíček

Poutní kaple Panny Marie Pomocnice se nachází v Brně-Líšni na kopci zvaném "Kostelíček".

Líšeňská baronka Eliška Bergrová dala v roce 1628 postavit na zalesněném vrchu nad Líšní kapli zasvěcenou Panně Marii, jako poděkování za uzdravení syna, který "uzřel" na onom místě Pannu Marii. Nejprve byla postavena provizorní dřevěná kaple s obrazem Matky Boží Pomocné. V roce 1634 pak byla kaple vyzděna. Dne 11. června 1634 ji vysvětil olomoucký kardinál a biskup kníže Ditrichstein.

Kaple se stala vyhledávaným poutním místem a zanedlouho prostor Kostelíčku nestačil. Proto bylo kolem kaple postaveno loubí pro spočinutí poutníků.

Za panování císaře Josefa II. byla kaple zbourána jako mnohé jiné církevní stavby. Veškeré hmotné vybavení bylo zkonfiskováno pro náboženský fond. Obraz Matky Boží Pomocné byl převezen do farního kostela, kde je doposud. Před místem, kde kaple stávala, dali zbožní manželé Švehlovi postavit v roce 1803 litinový kříž s kamenným podstavcem, který zde stojí i dnes.

Lidé se i nadále shromažďovali ke svým modlitbám u zbylých základů kaple. Bylo proto rozhodnuto postavit kapli znovu. V roce 1914 byla zřízena sbírka, do které přispěl i současný hrabě Belcredi. Replika kaple na původním místě byla ještě téhož roku dokončena.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)