Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Vizovice (zámek) [3145]




Monumentální architektura slohu Ludvíka XVI. , s bohatým vnitřním vybavením, s francouzským a anglickým parkem.
Zámek ve Vizovicích nechal vystavět v polovině 18. století Heřman Hanibal z Blümegenu architektem F. A. Grimmem v tehdy moderním francouzském způsobu.
Bohaté zámecké interiéry jsou zařízeny nábytkem ve stylu baroka, rokoka empíru i biedermeieru, s množstvím porcelánu, rozsáhlou obrazovou sbírku se vzácným souborem děl nizozemského malířství holandského a řadou jiných hodnotných předmětů. Interiér kaple v levém křídle zámku je dílem mistra moravského sochařství Ondřeje Schweigla, jehož skulptury zdobí i celoročně přístupný zámecký park.

Předzámčí

Volně stojící budova obdélného půdorysu z r. 1781. Na osu budovy prolomen portál půlkruhově zaklenutý s patníky a rýhovanou archivoltou. Uprostřed dva plastické erby pánů z Vizovic završené korunou.

Park u zámku

Park byl založen v polovině 18. století a skládá se ze dvou částí – anglického a francouzského parku. Na rovinatém terénu východně od zámku je pravidelná zahrada charakterizovaná mohutným stříhaným živým plotem na osu zámku. Tato osa končí u vyhlídkového bodu, kde se terén prudce zvažuje. Na tomto členitém terénu byl založen přírodně krajinářský park, jehož spodní částí protéká kanál z potoka Lutoninky a byl zde vybudován umělý rybník.

Dvě sochy gladiátorů v zámeckém parku

Obě sochy gladiátorů byly vytvořeny O. Schweiglem v 19. století. Obě sochy stejné – protějšky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)