Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » rozhledna » Horní les (rozhledna)

Horní les (rozhledna) [31390]



Ocelová konstrukce telekomunikační věže s vyhlídkou stojí na místě již neexistujícího měřičského stožáru. Současný vysílač byl postavený v roce 2002 a zpřístupněn byl 19.4.2002. Po vystoupání 201 schodů na vyhlídkový ochoz se vám z výšky 38 metrů naskytne výhled na Svrateckou hornatinu, část Žďárských vrchů, Jeseníky nebo Krkonoše.

Současný vysílač není v této lokalitě první vyhlídkovou stavbou. V roce 1918 je dokladována existence měřičské věže, která zároveň sloužila jako rozhledna („rozhledna Rakušanka“). Význam pro zeměměřičské účely byl patrný již o cca 100 let dříve, kdy zde Císařský a královský vojenský zeměpisný ústav zřídil trigonometrický bod (1824). Další trigonometrický stožár byl na vrcholku Horního lesa vztyčen po roce 1936 a dosahoval výšky 21 metrů. Pro svůj špatný stav byl odstraněn v roce 1954. Poslední dřevěná věž byla postavena v roce 1968-69. Měřila 38 metrů. Následkem námrazy však došlo v roce 1974 k ulomení části konstrukce. Zbytky věže byly odstraněny v roce 2000.

Vyhlídkový ochoz dnešní věže byl zbudován na základě podmínky, kterou si dala obec Rovečné během řízení o povolení stavby. Investorem byl Eurotel Praha, generálním dodavatelem firma Svoboda Karel Ing. Stavební práce a terénní úpravy provedla firma Elektrotec a. s., ocelovou konstrukci dodala firma Excon a. s. Dodávku a montáž vysílací technologie provedla firma Svoboda a syn s.r.o.  Rozhledna začala turistům oficiálně sloužit 19. dubna 2002. Krátce nato vyznačil KČT k vrcholu červenou turistickou značku z Rovečného (z nedalekých Nyklovic možno po modré turistické značce).  


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)