Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » pomník, památník » Pomník padlým s bistou T.G.Masaryka - Rovečné (pomník)

Pomník padlým s bistou T.G.Masaryka - Rovečné (pomník) [31388]



Pomník padlým v I. světové válce byl vyroben z betonu firmou F. Zelený z Chrudimi, pískovcová busta T.G. Masaryka je dílem Julia Pelikána. Pomník byl slavnostně odhalen při příležitosti desátého výročí vzniku ČSR, 28.10. 1928. V období okupace 1939 - 1945 byla busta občany Rovečného ukrývána a po osvobození znovu umístěna na pomník.

Na počátku II. světové války byly zrušeny nápisy "Na paměť osvobození" a "Pravda vítězí". V roce 1958 navrhovalo vedení tehdejšího MNV v rámci úpravy náměstí přemístění celého pomníku k evangelickému kostelu. K přemístění však nedošlo. V roce 1980 provedl p. Pavlus z Nedvědice celkové očištění a opravu písma.

Podruhé a opět nedobrovolně opustila busta T.G.M. svoje místo v prosinci 1985. Byla odvezena do Horácké galerie v Novém Městě na Moravě. Její znovuodhalení proběhlo 7.3. 1990.Při příležitosti osmdesátého výročí vzniku ČSR byla provedena rekonstrukce celého pomníku.

Kvádry vyrobila firma ČMPK Prosetín. Jsou ze žuly z Prosetína u Skutče. Restaurování busty, vytesání písma a postavení celého pomníku provedla firma Kamenoprůmysl Komárek, Letovice. Na slavnosti 28.10.1998 byl přítomen přednosta OkÚ ve Žďáře n. Sáz. Ing. Bc. Jan Teplý.

Zdroj:http://www.rovecne.unas.cz/turistika/tgm.html


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)