Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » kostel, kaple, synagoga » Farní kostel sv. Martina - Rovečné (kostel)

Farní kostel sv. Martina - Rovečné (kostel) [31384]



Do římsko-katolické farnosti patří tyto obce - Rovečné, Vír, Velké Tresné, Malé Tresné, Věstín a Věstínek. Sv. Martin, voják, žil v křesťanském starověku, po svém obrácení a přijetí křtu v dospělosti, se stal knězem, biskupem, misionářem. Zvěstoval víru pohanům, byl ve svém životě štědrý k chudým, potřebným a zastával se pronásledovaných.

Kostel v této podobě byl postaven 1721 hrabětem Karlem z Lamberka, za spoluúčasti věřících na místě dřívějšího kostela, o němž se zachovalo jen málo zpráv. Kostel je barokní, vesnické architektury, jednolodní, v průčelí s jednou čtyřbokou věží. Na severní straně s přilehlou sakristií a je obklopen hřbitovem polygonálního půdorysu.

Hřbitov je obehnaný ochrannou zdí. Areál kostela včetně přiléhajících stromů - lípy - je památkově chráněn. V kostele jsou čtyři oltáře: Na hlavním je vyobrazen sv. Martin ještě jako voják - pohan, jedoucí na koni, jak obdarovává žebráka polovinou svého důstojnického pláště. Oltář je převezen z Brna od minoritů a doplněn krásnou řezbou. Dále je na něm kresba Boha Otce, plastika Ducha svatého, svatá rodina, Anděl strážný, svatých Aloise, sv. Doroty, Karla Boromejského, Řehoře Velikého, Kateřiny Sienské, Barbory.

Na bočním oltáři je znázorněno zjevení Nejsvětějšího srdce Ježíšova sv. Markétě Marii Alacoque. Po stranách sv. Vít a sv. Norbert. Socha Pána Ježíše. Naproti je obraz, jak Panna Maria Růžencová předává sv. Dominikovi sv. růženec. Po stranách sv.Augustin a sv. Alžběta. Socha Panny Marie Lurdské.

Vzadu proti zpovědní místnosti je jednoduchý oltář Božího hrobu. Kazatelna je přístupná ze sakristie a je zdobená symboly víry, naděje a lásky, naproti ní je zdobená křtitelnice. Na Boku lodi bývala jediná drahocenná socha zdejšího kostela - Panna Maria Netínská, kterou v roce 1992 zloději ukradli. Místo ní je na podstavci socha sv. Antonína Paduánského.Na boku kostela je jednoduchá křížová cesta.

Strop je ozdoben "českým nebem". Jsou zde - svatí Václav, Cyril a Metoděj, Ludmila, Jan Nepomucký, Jan Sarkander, Prokop, Klement Maria Hofbauer, Anežka, Antonín Cyril Strojan. Vprostřed je motiv Nejsvětější Trojice. Přejeme všem, kteří tato slova čtou, aby na přímluvu zdejšího patrona všech, kterým vzdali naši věřící předkové v tomto kostele úctu, přemýšleli o pravém smyslu života.

Zdroj: http://www.rovecne.unas.cz/uvod.html


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)