Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zámek Stračov (zámek) [31379]

Kulturní památka (KP)

Autenticky dochovaný venkovský zámek s dochovanou klasicistní úpravou a starším barokním jádrem z 18. století.

Jde o dvoukřídlý, jednopatrový objekt s valbovou střechou, situovaný na západní straně návsi. Objekt byl původně o patro vyšší (dispozice zachována v podkroví), podsklepen pouze částečně. Východní průčelí do návsi je osmiosé, dvoupodlažní. Přízemí na soklu ze dvou řad kamenných kvádrů z větší části hladce omítaných je po celé ploše členěno hladkou mělkou pásovou rustikou, nad okny přerušenou rustikou napodobující přímý záklenek okna. Mezi okny se střídají užší a širší meziokenní pilíře, takže okna mají tendenci družit se do dvojic. Všechna okna přízemí mají hladké kamenné šambrány a profilované kamenné parapety (zaoblená okapnice podložená páskem). Okna jsou dvojitá, vnější osazená v líci, členěná rovnoběžně na 10 tabulek, dvoukřídlá. Uvnitř osazeny mříže ze svislých prutů se čtveřicí vysokých oválů uprostřed. Hladká plocha patra je oddělená jemně profilovanou kordonovou římsou zdola a úzkým pásem vlysu ukončeného oblou lištou podloženou zdola páskem. Okna ve stejném rytmu s přízemím mají šambrány i podokenníky cihelné, štukové. Šambrány oken jsou dvojdílné, vnitřní tvoří hladký užší rám, který těsně obepíná vnější díl ve tvaru edikuly, jejíž hladké stojky jsou ukončeny lehce simatickými konzolami (zdobenými na čelní straně akantovými listeny), které podpírají ve dvojicích krajních os přímé římsy a ve středních čtyřech osách trojúhelné římsové frontony. Okna jsou čtyřdílná (dvojitá), osazená v líci, horní část čtyřtabulková, dolní šestitabulková. Průčelí ukončuje přímá římsa bez slohové profilace. Zdivo, patrné v místech odpadlé omítky, je v patře zčásti smíšené, zčásti cihelné; v přízemí patrná na severní straně nárožní kamenná armatura. Jižní průčelí se vstupem je šestiosé, se vstupem z 3. osy zprava.

Členění přízemí je shodné s východním průčelím, sokl je, vzhledem k poloze ve svahu, méně čitelný. Pod 2. oknem zprava sokl přerušen větracím průduchem sklepa. Okna v líci, shodně členěná, opět s mříží. Okna v patrech také shodná, avšak všechna s přímými nadokenními římsami, bez akantových listenů na konzolách a pod parapetem doplněná obdélnými hladkými výplněmi s malovaným orámováním v šířce stojky šambrány. Vstupní portál je pravoúhlý s dvojitou lištou po obvodě, ve spodní části až po nadsvětlík kamenný s patkami a drážkou ve vnitřním nároží. Horní část přeštukovaná. Vstupní dveře jsou dvoukřídlé, výplňové s nadsvětlíkem. Každé křídlo má na výšku 2 výplně s diagonálním kazetováním a ve středním svlaku litinový maskaron lva s klepadlem. Klapačka má tvar sloupku se soklem a profilovanou hlavicí zavázanou do římsy nadsvětlíku, který má vlastní sloupek uprostřed a dvě prosklené šestitabulkové výplně v šířce výplní dveří. Klika se štítkem klasicistního tvaru. Zadní strana dveří hladká se svlaky a kovanými slohovými závěsy a zástrčemi. Krabicový klasicistní zámek. V nároží při vstupu je zazděn dřevěný sloupek bývalého oplocení s kovanými přítuhami a hlavicí sloupku ve tvaru makovice. Ostatní průčelí (do zahrady) jsou členěna obdobně jako průčelí vstupní, včetně mříží v oknech, avšak s vynecháním podokenníků v patrech.

Čelní stěny oken jsou dvouosé, dvorní stěna jižního křídla je tříosá se značně poničenými šambránami v patře, kdežto na dvorní stěně východního křídla se uplatňují pouze 2 okenní osy, z nichž pravá je sevřena mezi dvěma úzkými hranoly záchodových přístavků. Koutový přístavek je slohovou součástí stavby; druhý je novodobější, cihelný, narušující členění fasády. Oba jsou shora propojeny protaženým pultem střechy. K úzké boční stěně východního křídla je nově přistavěná garáž z plynosilikátů s pultovou střechou, která nevhodně zakrývá část fasády. V ploše střechy kryté eternitem se uplatňují 3 široké komíny z cihel, z nichž 2 mají cihelné římsky. Krytinou střechy jsou eternitové šablony na bednění. Hospodářské příslušenství zámku (kůlny,…) bylo zbořeno. Před vstupním průčelím zámku zbytky bývalé zahrady či parku.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)