Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Zámek - Dolní Přím (zámek) [31307]

Kulturní památka (KP)

Významné feudální sídlo se středověkým základem a hodnotnou barokní etapou se zachovalým dispozičním řešením, cennými klenutými interiéry se štukovou a malířskou výzdobou kaple. zachované jsou i barokní dveře s kováním, zbytky oken a mříže. Barokní zámek byl postaven hradeckými jezuity v letech 1681-1714. Autorem návrhu byl italský architekt Carlo Lurago. Sloužil jako venkovská rezidence. 
Po zrušení řádu se majitelé často střídali, během prusko-rakouské války zde byl lazaret. Poslední výrazná úprava zámku proběhla v letech 1842-43.

Jde o trojkřídlý dvoupatrový objekt o deseti okenních osách. Střední křídlo jednopatrové, ve střední ose kamenný portál s tympanonem a tepanou mříží. Okna obdélná s šambránami a uchy. Krajní křídla dvoupatrová o dvou okenních osách, s bočním průčelím o šesti okenních osách, na východní straně uzavřená trojúhelníkovými štíty s koulemi a šiškami. V severním průčelí patrny zbytky opěrných pilířů starší stavby a v jihozápadním rohu zbytky středověké věže. V jižním příčném křídle bývalé kaple, uzavřená mezi poli klášterní klenby s lunetami a štukovou výzdobou. Vchod s kamenným venýřem s iónskými volutami a segmentově zvlněnou nadportálovou římsou.

V současnosti zámek vlastní obec, která jej využívá k bydlení i jako sídlo samosprávy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)