Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Lčovice (obec) [3123]



Obec Lčovice leží v malebném předhůří Šumavy poblíž státní silnice číslo I/4 mezi Volyní a Vimperkem. První zmínka o obci je z roku 1321. Lčovice jsou rozděleny na horní část okolo zámku a dolní při vlakovém nádraží v údolí řeky Volyňky.

Dominantou obce je zámek, mezi jehož nejslavnější majitele patřil architekt Josef Zítek, stavitel Národního divadla. V zámeckém parku se nachází barokní altánová kaple a lovecký pavilon. Na vrchu severně nad parkem stojí půvabná kaplička sv. Antonína Paduánského a Boží muka. Celý areál zámku včetně přilehlých hospodářských budov je chráněnou kulturní památkou. Dlouhá a bohatá historie Lčovic byla těsně spjata se zámeckým panstvím, ke kterému v době největšího rozkvětu patřily mnohé okolní obce.

Jihovýchodně od obce se tyčí nad údolím řeky Volyňky vrch Věnec (765 m. n. m.). Je pozoruhodný pozůstatky keltského hradiště z doby pozdně halštatské a laténské. Vznik hradiště se datuje do 5. století př. n. l., zánik do 1. století př. n. l. – chráněná nemovitá kulturní památka.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Lčovice (obec) Prachatice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)