Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Rakovník » rozhledna » Velká Buková (rozhledna)

Velká Buková (rozhledna) [31204]




O stavbě rozhledny ve Velké Bukové se uvažovalo již od 70. let 20. století. V roce 2006 zastupitelstvo obce schválilo postavení vyhlídkové věže. Bylo tedy vyhlášeno výběrové řízení na projekční práce a následně ze čtyř předložených projektů byl vybrán společně se správou CHKO Křivoklátsko návrh od ing. arch. Karla Zusky z Atelieru A1 z Českých Budějovic. Architekt navrhl věž ve tvaru trojúhelníku s kamennou podstavou, dřevěnou konstrukcí s opláštěním a ocelovým schodištěm. V přízemí také WC, kryté stání pro jízdní kola a prodejnu suvenýrů. V roce 2008 byla na realizaci přiznána dotace přes 5 mil. Kč z programu ROP Střední Čechy, proto se v srpnu téhož roku mohlo začít se stavbou 14 m vysoké rozhledny. Práce prováděla firma ESTA Kladno. V polovině září 2009 proběhla kolaudace a slavnostní otevření za hojného počtu místních i přespolních občanů se konalo 28. září 2009.

Z rozhledny se nabízí výhled na okolní CHKO Křivoklátsko s údolím Berounky a za dobré viditelnosti jsou vidět i na J Brdy a na S Krušné hory.

K rozhledně se dá dostat i autem. Na místě je přímo parkoviště, a to nejen pro auta a cyklisty, ale i pro koně. U rozhledny je úvaziště. Do Velké Bukové se dostaneme ze silnice vedoucí z Křivoklátu do Skryjí. U Roztoků zabočíme do serpentin právě na Velkou Bukovou. Tato cesta nás dovede až k rozhledně. Nejbližší železniční zastávka je Křivoklát (žel. trať 174 Beroun - Rakovník). Ze zastávky se vydáme po červené TZT směrem na Kalubice. Po vystoupání do stráně a dále na okraji lesa červená zabočuje vpravo. My však půjdeme vlevo po neznačené polní cestě. Ta nás dovede až do obce Velká Buková a dále k rozhledně. Cesta je dlouhá asi 3,5 km.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)