Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » hrad, zámek, tvrz » Zámek Windsor - Siřejovice (zámek)

Zámek Windsor - Siřejovice (zámek) [31146]



Bývalý větrný mlýn, později přestavěný na lovecký zámeček zvaný Windsor, který však místní běžně označují jako Větrák se nachází se na mírné vyvýšenině nad silnicí mezi obcemi Siřejovice a Keblice.  

Pozornost přitom poutá už z dálky. Dvanáctimetrová kruhová věž s cimbuřím ze světlé opuky a cihel dnes stojí opuštěná v hustých křoviscích nedaleko dálnice D8. K honosnému sídlu, ze kterého dnes zůstaly jen zbytky obvodového zdiva, se přitom váže zajímavá historie. Bývalý větrný mlýn, přivedl jednoho ze svých obyvatel dokonce do vězení. Na lovecký zámeček nechali stavbu holandského typu přestavět bratři Tschinkelové, zakladatelé lovosické továrny na cikorku a později i sladkosti. 

První písemné zmínky o větrném mlýnu, jenž byl vystavěn na vyvýšeném místě s dobrými povětrnostními podmínkami, pocházejí z roku 1833. Podle některých informací byl však pravděpodobně založen už na přelomu 18. a 19. století. Sloužit měl především okolním obcím, tedy Siřejovicím, Vrbičanům a Keblicím. Jeho staviteli byli nejspíš majitelé Čížkovic, ke kterým právě Siřejovice v té době patřily. „V roce 1843 na mlýně působil mlynář Ignaz Bertoni, jemuž v Siřejovicích patřil také dům," zmiňuje na svém webu Povětrník, který se věnuje historii větrných mlýnů v českých zemí, Petr Veselý. Mlýn fungoval až do roku 1870, obilí mlel na jednom mlýnském složení. Dle historických pramenů se zdejší poslední mlynář jmenoval Kunze. K němu se také váže jedna z příhod, která s péčí o mlýn přímo souvisí. 

„V blízkosti Strakovy kapličky na úpatí Humberka se v roce 1866, kdy vypukla vojna mezi Rakouskem a Pruskem, stala zajímavá příhoda. Tehdy byl na Větráku mlynářem Kunze. V ten osudný den seřizoval lopaty svého mlýna proti směru větru. Někdo na něho učinil hlášení u rakouských úřadů v pevnosti Terezín, že dává pruské jednotce smluvná znamení o pohybu rakouských vojáků. Rakušané milého Kunze bez milosti zatkli a věznili ho v Terezíně až do doby, než pruská vojenská jednotka odtáhla a kdy se také prokázalo, že udání bylo zcela bezdůvodné," stojí v historii obce Siřejovice, vydané v roce 2006. Kunze mlýn později opustil, nechal zpustošit a odstěhoval se do Prosmyk. V roce 1870 objekt prodal bratrům Tschinkelovým. Noví majitelé mlýn zrušili a vzápětí jej nechali přestavět.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)