Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Svitavy » kostel, kaple, synagoga » Hřbitovní kostel svatého Jiljí - Svitavy (kostel)

Hřbitovní kostel svatého Jiljí - Svitavy (kostel) [31131]



Je nejstarší dochovanou stavbou ve Svitavách. Kostel byl založen premonstráty někdy kolem roku 1167. Byl vystavěn v románském slohu, jak tomu nasvědčují některé architektonické prvky. Během doby a vlivem pohrom, které se na město snášely byl přestavěn do nynější ranně barokní podoby, která pochází z let 1679 - 1683.

Dalšími úpravami prošly dvě postranní kaple Svatého Mikuláše a Matky Boží v roce 1726, kdy byla přistavěna i sakristie. Dnešní podoba věže kostela pochází z přelomu 16. a 17. století, kdy byla spojena s kostelem přístavbou vstupní síně. Věž původně stála před kostelem a sloužila jako zvonice. Zařízení kostela je barokní ze 17. a 18. století.

Hlavní oltář byl instalován v roce 1684. Oltářní obraz představuje Svatého Jiljího před loveckou družinou a byl namalován v roce 1742 svitavským malířem Ludvíkem Geisslerem. V presbytáři je obraz Nejsvětější Trojice od svitavských umělců J. Jatla a J. Leikerta. Cenný je deskový obraz Madonny s Ježíškem, který byl vytvořen kolem roku 1520.

Štukatérské práce vykonal v Brně usazený mistr Baltazar Fontana z italské stavitelské rodiny. Kostel byl původně farním, ale z farních matrik se dovídáme, že v roce 1672 je kostel nazýván "starším farním kostelem". V roce 1781 požár zcela zničil kostel Navštívení Panny Marie a kostel Svatého Jiljí se stává hlavním farním kostelem. V roce 1804 se stal opět kostelem hřbitovním.

Nynější podoba je výsledkem rekonstrukce z 90. let 20. století. Ke kostelu Sv. Jiljí patřil i hřbitov s kostnicí. Kostnice pochází z roku 1646. První zpráva o svitavském hřbitově u kostela pochází z roku 1576. Hřbitov však potřebám města nedostačoval a musel být rozšiřován. První rozšíření proběhlo v roce 1789, dále pak roku 1847 a 1892.

Na hřbitově je řada umělecky cenných hrobů svitavských občanů. Pozoruhodné jsou hrobky rodin Langrů, hrobka rodiny svitavského podnikatele Hugo Albrechta. Umělecky hodnotné jsou i hroby obklopující kostel Svatého Jiljí. V centrální části hřbitova stojí kovový kříž, který připomíná oběti druhé světové války.

Zdroj: http://www.svitavy.cz/


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)